Ga naar Content

Noord-Holland ziet zomervakantie rooskleurig tegemoet

NOORD-HOLLAND -  Hoewel de coronacrisis nog niet voorbij is, gaan steeds meer grenzen open. De regels rondom campingbezoek zijn verruimd en ook het vliegtuig kunnen we weer pakken.  De zomervakantie lijkt nog niet helemaal afgeschreven. Wat gaan we doen? NH Nieuws vond voorbeelden door de gehele provincie. 

Foto: NH Nieuws

Hoe gaan we ons dit jaar gedragen op de vakantie? Welke sociale dilemma's komen wij tegen en is reizen door de verminderde vanzelfsprekendheid weer een luxeproduct geworden? NH Nieuws vroeg het twee experts. Lees hier verder. 

Veel mensen lijken dit jaar de verkoeling van het water op te gaan zoeken. Zo ziet Nico Hofstee, havenmeester bij jachthaven Dragt bij Aalsmeer, de zomervakantie rooskleurig tegemoet: "We hebben het nog nooit zo druk gehad. De jachthaven zit nu al helemaal vol. De watersportwinkel loopt heel goed en de handel in boten is gigantisch." Dat mensen dit jaar in groten getale een boot kopen, zien ze ook bij botenwinkel Just Marine in Heerhugowaard. De telefoon staat daar roodgloeiend: "Het is nu tien keer drukker dan normaal, we kunnen het niet bijhouden", zegt eigenaar Sadi Doost. 

Toerisme 

Maar onze provincie is dit jaar niet alleen geliefd bij onze eigen inwoners. Het moest weer even op gang komen, maar ook de Duitse toeristen lijken de weg naar onze provincie langzamerhand weer te vinden. En daar zijn ze in Zandvoort maar wat blij mee. Zo zegt appartementhouder Herman Bosma: "Ik kreeg allemaal annuleringen binnen en dacht dat het een verloren jaar zou zijn. Ik wilde de boel een beetje opknappen, maar de toeristen zijn weer helemaal terug." Zijn appartement is tot en met augustus volgeboekt. 

Ook de prognose voor de komst van toeristen op Texel ziet er voor het aankomende zomerseizoen goed uit. Het lijkt erop dat er zoals vanouds veel bedrijvigheid op het eiland zal zijn. Om de drukte toch enigszins onder controle te houden, heeft de VVV vorige maand een 'drukte-app' gelanceerd. Hiermee kunnen bezoekers van het eiland in één oogopslag zien waar het té druk is, maar ook waar ze heerlijk kunnen genieten van de rust. 

"Als je bezig bent met positieve dingen, creëer je een vorm van vrijheid, maar dan in gedachten en dat is een vakantiegevoel"

Jan Dekker, schrijver en wereldreiziger

Maar met de komst van de zomervakantie, heeft niet iedereen vrij. Sommige kinderen gaan juist naar school. Bijvoorbeeld bij de Zaanse Zomerschool. Met zo'n vijfhonderd leerlingen is de school voller dan ooit. Vakken als taal en rekenen staan gewoon op het programma, maar het zal anders dan normaal verlopen. Zo wordt op een thematische manier lesgegeven en staat er elke dag een sportles op het programma. "Het wordt een leuke ervaring die de kinderen niet snel zullen vergeten", zegt Jurriën, docent in opleiding. 

Wist je dat:

  • De helft van de leden van het NH Nieuws-panel dit jaar niet op zomervakantie gaat? 
  • Van de vakantiegangers de helft in Nederland blijft?

Dat blijkt uit een onderzoek van NH Nieuws-panel waaraan 1300 mensen hebben deelgenomen. Lees hier verder. 

Voor enige ontspanning tussendoor, kunnen de kinderen (en natuurlijk ook volwassenen) terecht bij het Muiderslot. Daar staan tussen de pruimenboomgaard deze zomer diverse tentjes klaar voor een onvergetelijke kampeerervaring. Directeur Annemarie den Dekker heeft er zin in: "Ik kijk erg uit naar het kamperen, maar ook naar het pop-up-restaurant dat we in augustus openen." 

Vakantiegevoel 

Sommige kiezen ervoor lekker dichtbij huis te blijven deze zomer. Zoals Elly van der Peet. Normaal gesproken pakt zij graag een retourtje vliegtuig naar de zon, maar in coronatijd neemt ze geen enkel risico. Deze zomer brengt ze daarom lekker door in haar strandhuisje in IJmuiden: "Ik kom hier de tijd evengoed wel door."

Dat je voor het ultieme vakantiegevoel niet ver weg hoeft, deelt wereldreiziger Jan Dekker uit Bovenkarspel. Volgens hem kun je het gevoel ook thuis oproepen. Hij heeft er zelfs een boek over geschreven. Een van zijn tips: "Schrijf elke avond voordat je gaat slapen drie positieve dingen op. Als je bezig bent met positieve dingen, dan gaan die je ook steeds meer opvallen. Daarmee creëer je een vorm van vrijheid, maar dan in gedachten en dat is een vakantiegevoel."

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.