Ga naar Content

Gerelateerde videos

Naar het podiumdebuut van Jack Spijkerman kwam een half miljoen mensen kijken

AMSTERDAM - In de serie 'Iconen' voegen we iedere keer een nieuw portret toe aan de eregalerij van Noord-Hollandse grootheden. Deze week is dat radio- en televisiepresentator Jack Spijkerman. 

Naar het podiumdebuut van Jack Spijkerman kwam een half miljoen mensen kijken. - Foto: Robert Jan de Boer

biografie

 
naam: Jack Spijkerman
 
geboren: IJmuiden, 8 oktober 1948
 
beroep: onderwijzer, cabaretier, presentator
 
erelijst: Gouden Beeld (1999), Marconi Award (2000), Televisierring (2002), Nipkowschijf (2003), Televisiester (2003)

Wie voor zijn boekenkast staat ziet het meteen: deze is van Jack Spijkerman. Twee levensechte afgietsels van zijn markante hoofd kijken je verwonderd aan. Een van de hoofden, levensecht, komt uit een theaterprogramma van zijn cabaretgroep Dubbel en dwars. "In de laatste voorstelling liet ik me onthoofden", vertelt Spijkerman. "Om het er echt uit te laten zien, is mijn hoofd afgegoten." Tijdens de show lag Spijkerman in een guillotine met de zaal te praten. Wanneer het blok viel, rolde zijn nephoofd naar de eerste rij. "Ik denk dat ik mensen wel een hartverzakking heb bezorgd." 

Ajax

Ajax speelt een belangrijke rol in het leven van Spijkerman. Hij is een fanatiek supporter en volgt het elftal ook tijdens de Europese toernee. Als vrijwilliger werkt hij wekelijks op het archief van de club. "Er lagen dozen met vijfduizend vaantjes en tienduizend toegangskaartjes en het was allemaal niet geordend. En dan zit je zomaar met het vaantje van de Champions League-finale in je handen." 

"Mijn hele leven zit in mappen"

jack spijkerman, presentator

Zo werd Spijkerman dus archivaris op z'n oude dag. Hij moet er zelf ook wel om lachen. Maar als we om ons heen kijken is hij al veel langer aan het archiveren. Keurig geordend staan de mappen met knipsels en foto's in de kast. "Mijn hele leven zit in mappen. Ik bewaar alles. Als ik bloemen krijg met een kaartje, dan bewaar ik dat kaartje en gaat dat in een album."

In een van de albums vinden we ook de foto's van zijn podiumdebuut: in 1982 voor een half miljoen mensen op het Museumplein. De toen nog onbekende Spijkerman had voor zichzelf een optreden geregeld tijdens de grote anti-kernwapendemonstratie.

Spijkerman was onderwijzer. Dat vond ie mooi, maar hij had toch het idee dat er meer was. Hij besloot met twee vrienden de cabaretgroep Dubbel en dwars te beginnen. "Dus toen moesten we optredens hebben", vult Spijkerman aan. "Toen kwam de grote vredesdemonstratie. Ik zei: 'daar gaan we optreden'." 

Vredesdemonstratie

Spijkerman wist het telefoonnummer van de organisatie te achterhalen, wat in een tijd zonder internet en mobiele telefoons, nog een hele klus bleek. Spijkerman: "Iedereen trad daar op van Herman van Veen, Freek de Jonge, tot Donovan. Ik vroeg de organisatie: hoe laat moeten we daar zijn?  Ik hoorde hem zoeken en bladeren. Op een gegeven zei hij: Ik heb het gevonden. Half twee. Jullie geven sein tot vertrek. Mijn eerste optreden was op het Museumplein voor vijfhonderdduizend mensen." 

Spijkerman: Ik had wel bravoure en lef. Als het mislukte was het jammer, maar ik ging wel dingen proberen. Zo heb ik ook radio gedaan en televisie."

Geluksgevoel

"Ik weet wel ongeveer wat ik kan. En ook wat mijn beperking is. Bij Kopspijkers gingen de cabaretiers typetjes doen, dan weet ik dat ik dat niet moet gaan proberen. Dat zit niet in me. Ik hoefde ook niet te proberen om topvoetballer te worden. Dus ik heb mezelf niet verbaasd. Ik ben wel trots dat we met Kopspijkers de Televizierring hebben gewonnen en de Nipkowschijf.

Dat op zaterdagavond zoveel mensen plezier beleefden aan dat programma. Dan krijg je wel een geluksgevoel. Daar heb ik heel erg van genoten. Maar daar hebben we ook heel erg hard voor gewerkt."

Kijk hier voor meer Noord-Hollandse iconen

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play