Ga naar Content

Plan om vrijwilligers aan werk te helpen: "Buurtbanen voor 25 Amsterdammers"

AMSTERDAM - In alle buurten van steden en dorpen lopen vrijwilligers rond. Sommigen van hen zijn dit omdat ze geen werk hebben of in een (andere) lastige situatie zitten, aldus de gemeente Amsterdam. Twee raadsleden willen die mensen graag aan een betaalde baan helpen en komen met het plan voor 'buurtbanen'.

Foto: AT5

Dit vertellen Carolien de Heer (PvdA) en Lene Grooten (GroenLinks) aan AT5. 

Grooten was twee jaar geleden te gast in Buurthuis de Tagerijn aan het Balboaplein in Amsterdam-West. Daar ontmoette ze een vrouw die vrijwillig met buurtbewoners post open maakte. "Er waren mensen die de post maandenlang niet open maakten." Zij is één van de voorbeelden van buurtverbinders en sleutelfiguren in de wijk, aldus Grooten.

"Hoeveel ervaring als vrijwilliger ze ook hebben, het is toch altijd te weinig voor een baan"

Philippine korthals altes, projectcoördinator

De meesten van hen zitten in de bijstand, hebben een lastige tijd gehad en hebben bijvoorbeeld nooit een opleiding kunnen volgen. Daardoor is de stap naar een betaalde baan vaak groot. Dat terwijl ze volgens De Heer 'de parels van Amsterdam' zijn. "Alleen worden ze vaak niet gezien en niet gewaardeerd."

Daaruit kwam het plan van de 'buurtbanen'. Samen met welzijnsorganisaties Wikistad, Combiwel, bewonersplatform het Productiehuis en de armoede-interventies van de HvA, moeten de vrijwilligers tijdelijk worden betaald en ondersteund in hun persoonlijke ontwikkeling. Denk aan cursussen, opleidingen of andere scholing. "Dat zorgt ervoor dat ze de stap kunnen zetten naar een gewone betaalde baan", vertelt De Heer.

Momenteel is er in Amsterdam -West één 'buurtbaner' bezig met het traject. Zij zat in de bijstand, maar organiseerde vrijwillig inlooplunches en computer- en naailessen. Nu werkt ze drie dagen in de week en volgt een dag een opleiding. Twee anderen gingen haar voor en volgen inmiddels een mbo- en een hbo-opleiding naast hun betaalde baan.

"Een succesformule", vindt ook projectcoördinator Philippine Korthals Altes van Wikistad. Zij zag hoe kwetsbare bewoners tijdens een armoedeproject niet werden bereikt en gaf aan dat hiervoor de sleutelfiguren uit de buurt ingeschakeld moesten worden: "Zij kennen iedereen en herkennen de problemen beter."

Voordat het plan groter aangepakt kan worden, moet de Amsterdamse gemeenteraad nog instemmen met het voorstel. Dat gebeurt waarschijnlijk na het zomerreces. Dit jaar worden de plannen nog verder uitgewerkt; het startdoel is om volgend jaar 25 mensen op deze manier aan het werk te helpen.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.