Ga naar Content

Supporters Ajax en AZ pleiten voor proefperiode met fans in stadion

AMSTERDAM - De supportersverenigingen van Ajax en AZ hopen dat er in augustus proeven kunnen worden gedaan met supporters in de stadions. Op die manier hopen zij dat er in september, als de competities weer beginnen, meer supporters in de stadions kunnen. Bovendien hopen zij dat er dan enkele voorwaarden, waar de fans zich aan moeten houden, kunnen worden geschrapt.

Foto: Pro Shots / Stanley Gontha

"Als je hoort dat de supporters weer naar de stadions mogen dan maakt je hart in de eerste instantie natuurlijk een sprongetje", zegt Fabian Nagtzaam, voorzitter van Supportersvereniging Ajax, bij NH Sport op NH Radio. "Daar doen we het voor. We willen graag dat supporters naar het stadion mogen komen. Als je dan vervolgens de maatregelen en voorwaarden hoort die daarmee gepaard gaan, dan is dat erg jammer. Vooral het feit dat supporters niet mogen zingen en afstand moeten houden springen het meest in het oog."

"Als je naar de voorwaarden kijkt dan is dat vrijwel onmogelijk"

matthijs keuning van victoria alkmaar

Matthijs Keuning van Victoria Alkmaar sluit zich daarbij aan. "Het was heel mooi nieuws om te horen dat er überhaupt weer supporters naar de stadions mogen komen", zegt hij. "Het leek er eerst op dat er dit kalenderjaar helemaal geen supporters mochten komen. Maar als je dan naar de voorwaarden kijkt - niet schreeuwen, niet zingen, anderhalve meter - dan is dat vrijwel of geheel onmogelijk."

Daarom pleiten beide verenigingen voor een proefperiode in augustus. In die maand spelen eredivisieploegen onderlinge wedstrijden. Nagtzaam en Keuning hopen dat supporters dan al welkom zijn, waardoor er duidelijk wordt wat er wel en niet kan. "Waarom zouden we wachten tot september?", vraagt Nagtzaam zich af. "Dat is zonde van de tijd. Als er ergens een proefperiode kan plaatsvinden dan is dat in een stadion. Dus wat ons betreft gaan we dat in augustus doen."

Duivels dilemma

Aangezien beide clubs al veel seizoenkaarten hebben verkocht zou het in september, wanneer er slechts een klein deel van de supporters het stadion in mogen, een 'duivels dilemma' worden welke seizoenkaarthouders er wel en niet naar binnen mogen. "Wij kunnen niet de keuze maken wie er wel mag en wie niet mag", licht Nagtzaam toe. "Voor ons is iedereen gelijk en iedereen is Ajacied. Als je 41.000 seizoenskaarten hebt verkocht is dat een dilemma. Als je door die proefperiode een vol stadion kan creeëren in september, zou dat top zijn."

Foto: Pro Shots / Toon Dompeling

Keuning is het met hem eens. "Het lijkt nu de goede kant op te gaan met de bestrijding van het virus en we moeten op het moment zelf kijken wat er mogelijk is. We moeten de extra stap zetten en gaan testen. Dan weten we beter wat er in september wel en niet kan."

Beide mannen benadrukken dat de gezondheid van de mensen op nummer een staat, maar denken dat de proeven zeker in goede banen kunnen worden geleid. "Uiteindelijk willen we met zijn allen één ding en dat is dat virus verslaan. Stadions zijn afgebakend en je weet wie er zit en waar iemand zit. Je kunt dus ook bijvoorbeeld heel goed contactonderzoeken doen. Maar laat het een beslissing zijn die de supporter zelf kan maken", aldus Nagtzaam.

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook