Haarlem

NL
V

Station van Zandvoort overvol na lange stranddag: "Hutje mutje in de trein"

26 juni 2020, 23.13 uur · Aangepast 27 juni 2020, 11.10 uur · Door Christian Olijve

ZANDVOORT - Op het station en in de treinen van en naar Zandvoort was het vandaag bijzonder druk. Strandgangers werden met hekken in goede banen geleid en anderhalve meter afstand houden was in de meeste gevallen onmogelijk.  "Als we dat wel hadden gedaan stonden we hier om 03.00 uur vannacht nog."

Twitter / Jos Zomerplaag

Zo ook voor Jos Zomerplaag. Hij moest vandaag in Zandvoort zijn. Toen hij rond 22.00 de trein terug wilde nemen naar Amsterdam, wist hij niet wat hij zag. 

"We werden met dranghekken tegen gehouden. Eerst moesten de mensen uit de trein en van het station. Toen pas mochten wij in de trein. Maar van anderhalf meter afstand was geen sprake. Daar was het veel te druk voor", vertelt hij. 

Volgens Zomerplaag probeerde het NS-personeel alles in goede banen te lijden, maar was dat haast niet te doen. "Iedereen gaat op hetzelfde moment naar huis. Daarnaast: als we allemaal wel anderhalf meter afstand hadden gehouden, dan stonden we er om 03.00 uur vannacht nog."

NieuwsFoto.nl

Onderling was de sfeer prima. "Mensen hadden wat gedronken en iedereen was uitgelaten. Er ontstond geen nare sfeer of ruzie ofzo. Dat scheelt",vertelt Zomerplaag. 

Eenmaal in de trein was het qua drukte niet veel beter. Alle zitplaatsen waren bezet en ook in de gangpaden stonden mensen. "We zaten hutje mutje. Iedereen had een mondkapje op. Mensen probeerden echt om geen lichaamscontact te maken, maar dat ging lang niet altijd."

Of de instanties het volgens Zomerplaag anders hadden moeten aanpakken? Volgens hem was dat onmogelijk geweest. "Ik denk dat ze het een beetje opgegeven hebben. Gelukkig hield op het strand wel iedereen afstand."

Eigen verantwoordelijkheid 

Een woordvoerder van de NS laat zaterdagochtend aan NH Nieuws weten dat de trein inderdaad helemaal vol was. "Het was even wat minder comfortabel."

Waar 's middags verschillende maatregelen getroffen werden om reizigers te spreiden, wilden de strandgangers volgens de woordvoerder allemaal met de laatste treinen naar huis. "Op dit moment geldt nog steeds dat er enkel gereisd mag worden voor noodzakelijke redenen, daar was hier duidelijk geen sprake van. Mensen moeten zelf een afweging maken om wel of niet met de trein te gaan, wij proberen zo goed mogelijk bij te sturen."

Vanaf 1 juli wordt deze regel verruimd en wordt mensen enkel gevraagd om drukke plaatsen te mijden. De NS zet vanaf volgende maand weer zes treinen per uur in tussen Amsterdam Centraal en Zandvoort, in plaats van de huidige vier. Ook dan blijft het volgens de woordvoerder een kwestie van de eigen verantwoordelijkheid van de reiziger: "Bedenk goed of je echt wil gaan." De woordvoerder voegt er nog aan toe dat dit het enige traject is waar de treinen vol zaten: "In alle andere treinen is het heel rustig."

💬 Wil je niets missen uit Haarlem en omgeving?