Ga naar Content

Rob de Reus verzint digitale oplossingen om zijn schilderschool overeind te houden

UITGEEST - Een masterclass stilleven schilderen, online samen met zijn schilderclub een kunstwerk maken of zijn leerlingen digitaal van tips en tricks voorzien. Rob de Reus draait er zijn hand niet meer voor om. Door de coronacrisis is hij aan de slag gegaan met zijn camera en een groen scherm. Hij opent zelfs een online 3D-museum als alternatief voor de eindejaarstentoonstelling van zijn cursisten.

Foto: Kim de Vries

In zijn monumentale pand in Uitgeest moest Rob de Reus wel even schakelen toen hij hoorde dat hij zijn 71 cursisten door de corona niet meer mocht ontvangen. Hij besloot niet bij de pakken neer te zitten en bedacht dat hij een camera ging kopen om zo zijn kennis online over te brengen. 

Experimenteren met film

Rob vertelt dat hij er al snel lol in had om te experimenteren met het filmen van zijn lessen waarbij de cursisten hem online konden volgen. "Het was alleen erg zwaar om dik twee uur te schilderen tijdens een live sessie en daarna weer verder te gaan met mijn eigen schilderwerk. Dat voel je wel hoor, als je twee uur lang je arm omhoog moet houden," lacht hij. 

Het blijkt dat de schilder het digitaal lesgeven erg interessant vindt. "Ik zie het als een uitbreiding van wat ik al kan." Toch bleef het daar zeker niet bij. Hij bedacht het plan om een serie-opnames te maken waarin hij een masterclasses stilleven verzorgde.

Uitdagingen

"Echt een hele uitdagende opdracht waarbij ik in 8 lessen de tijd neem om alles door te nemen. Op het doek hadden we uitdagingen zoals een glas en een geblokte theedoek", zegt hij vrolijk.

Zijn cursisten waren erg enthousiast, ze konden stap voor stap het werk volgen en de uitleg terugspoelen of pauzeren wanneer ze maar wilden. 

"We hebben een 3D-museum gemaakt waarin ik als een 'museumdirecteur' doorheen loop en vertel over het werk"

rob de reus, schilder

Ondertussen werkten zijn 71 leerlingen ook nog aan hun eindopdracht; een figuur van een dier. Daarvoor verzorgde hij ook de begeleiding online en tot zijn grote verrassing is het werk van hele hoge kwaliteit.

"Ik denk dat de cursisten misschien meer tijd hadden om te schilderen, want het ziet er echt heel goed uit. Ik kreeg ook heel veel foto's opgestuurd zodat ik mijn leerlingen stap voor stap kon begeleiden."

3D-museum

Laatste probleem om te tackelen was de eindejaarstentoonstelling, normaal gesproken op de leslocatie. Daar wist Rob gelukkig ook wat op te bedenken. "Ik heb stagiaires en zij hebben een online 3D-museum gemaakt waarin de schilderijen van de cursisten te zien zijn. Ik loop als een soort 'museumdirecteur' door dit museum waarbij ik van alles vertel over de werken. Om dat allemaal mogelijk te maken hebben we mijn praatje opgenomen voor een groen scherm."

Het resultaat is volgende week te zien als het museum klaar is. Dan wordt de video op YouTube gezet. "Op deze manier kan toch iedereen genieten van de eindejaarsshow."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.