Ga naar Content

Gerelateerde videos

Remy en zijn vrienden: panter Akila is een echte diva

ANNA PAULOWNA - In de serie Remy en zijn vrienden volgt NH Nieuws het reilen en zeilen op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna. Deze keer volgen we leeuw Remy in de jaaghal en proberen we een glimp op te vangen van de geheimzinnige panter Akila. 

Remy in de met gras bezaaide jaaghal - Foto: Robert Jan de Boer

Remy mag vandaag de jaaghal in. Verzorger Jurjen haalt 'm op en brengt Remy er, in een verrijdbare kooi, naartoe. De ondergrond van de hal is tegenwoordig van een grastapijtje voorzien. Jurjen is daar erg blij mee: "Gras loopt veel lekkerder en ligt veel lekkerder dan het mulle zand. Het ziet er ook veel leuker uit. En ze zijn het gewend, want buiten hebben ze ook gras." 

Geduld

Remy is een enthousiaste jager, maar zijn technieken moet nog wat verfijnd worden. Hij moet volgens Jurjen ook wat geduldiger worden: "Remy moet nog een beetje aan z'n timing werken. Hij springt heel vaak mis omdat hij overal kansen ziet." Maar uiteindelijk krijgt Remy het stuk vlees toch te pakken. Het vele rennen is niet voor niets geweest.

"Remy moet nog een beetje aan zijn timing werken. Hij springt vaak mis"

Jurjen wolter, dierverzorger

Akila

"Er is heel wat te doen geweest om haar", zegt directeur Robert Kruijff als we voor het verblijf van Akila staan. De zwarte panter werd vorig jaar wereldnieuws, toen mensen haar in Frankrijk over de daken zagen lopen. Ze was ontsnapt bij haar baas.

Akila werd in een dierentuin opgevangen, maar door diezelfde baas er weer uitgehaald. Inmiddels zit haar baas in een Franse cel en werd Akila door de politie in beslag genomen en opgevangen bij Stichting Leeuw. Na een extra lange tijd in de quarantaine -er liep nog een politieonderzoek-  kreeg ze eindelijk een eigen plek tussen de andere katten. Kruijff: "Eindelijk mogen we haar tonen aan het publiek."

Remy en zijn vrienden: panter Akila is een diva - Foto: Remy en zijn vrienden: panter Akila is een diva

Verstoppertje

Maar daar denkt Akila heel anders over. Ze is inmiddels vertrouwd met haar verzorgers, maar zodra er onbekenden in de buurt zijn, verstopt ze zich in een van de donkere hoeken van haar verblijf. Haar zwarte vacht maakt het dan extra moeilijk haar te vinden. En met onze grote camera in de buurt heeft ze al helemaal geen zin om te shinen.

We proberen het daarom via haar binnenverblijf. Verzorger Jurjen doet het luik open. Na een poosje steekt Akila haar kop om de hoek, maar zodra ze de camera ziet, is ze weer verdwenen. 

Klein

"Het is een ontzettend leuke panter", vertelt verzorgster Jolanda. "Het is een klein dier, maar panters zijn ook niet zo groot. Mensen denken dat wel." Volgens Jolanda is Akila heel eenkennig en moet ze erg aan nieuwe gezichten wennen." Nou, dat klopt. Want wat we ook proberen, Akila krijgen we niet voor onze lens. Nadat we zijn vertrokken stuurt Jurjen ons een filmpje van Akila in haar binnenverblijf. Direct na ons vertrek liet ze zich weer gewoon zien.

"Het is een klein dier, maar panters zijn ook niet zo groot"

jolanda kuijmans

Diva

"Wat misschien meespeelt", legt Jolanda uit, "is dat ze van mooi weer houdt. Is het wat kouder, dan blijft ze liever binnen. Wat dat betreft is het een echte diva." 

Maar zo makkelijk laten we ons natuurlijk niet foppen. De volgende keer bij Stichting Leeuw proberen we het gewoon weer. En hoewel ze zich ook nu heeft verstopt, krijgen we haar toch even te zien. Hebbes! Het zal nog wel even duren voordat ze ook aan ons is gewend.  

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.