Ga naar Content

Tata en FNV voor vandaag uitgepraat: directie komt morgen met reactie op eisenpakket

IJMUIDEN - Vanochtend zag het er nog naar uit dat de directie van Tata Steel en FNV hun gesprek vanmiddag zouden voortzetten, maar zojuist wordt bekend dat het gesprek is beëindigd. De vakbond heeft haar eisenpakket overhandigd en toegelicht. Als de directie nieuwe acties wil voorkomen, zal ze daar voor morgenmiddag 13.00 uur mee moeten instemmen. 

FNV ten tijde van de acties bij Tata, rechts Roel Berghuis - Foto: FNV/NH Nieuws

FNV liet eerder deze week weten dat de directie van Tata Steel bereid is om het gesprek aan te gaan. Daarop schortte de vakbond de acties tot morgenmiddag 13.00 uur op.

Het gesprek, dat op voorhand verkennend zou zijn, begon vanochtend en zou de rest van de dag en ook morgen nog duren. Ze bleken er sneller uit dan verwacht. 

Tekst gaat verder onder de video.

Tata-personeel over verkennend gesprek: 'Hopen op konijn uit hoed' - NH Nieuws

"Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat aflopen", zei een van de kaderleden vanmiddag voor de camera van NH Nieuws. "Of er een opening komt, of we daar op kunnen verder borduren, of dat we de acties weer op touw moeten gaan zetten."

Een ander benadrukt dat zijn 'rustige, mooie werk' bij Tata hem veel waard is. "Ik schat de kans niet heel hoog in, maar ik hoop dat ze nog een konijn uit de hoge hoed toveren. Als ze met de goede mensen om tafel zitten, kunnen er best wel dingen gebeuren waarmee we akkoord kunnen gaan." 

Tussen hoop en vrees

Ook personeel zit de komende 24 uur dus nog tussen hoop en vrees. Hebben de stakingen zin gehad, en worden er toezeggingen gedaan rond de werkgelegenheid voor de komende jaren? Zo snel zal het waarschijnlijk niet gaan. De directie bepaalt morgen of ze voldoende ruimte ziet om de gesprekken over FNV's eisenpakket voort te zetten.

En als de direcie het eisenpakket afwijst? In dat laatste geval worden de acties snel hervat, zo beloofde FNV-bestuurder Roel Berghuis eerder.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.

Lees ook