Ga naar Content

Heel Noord-Holland bakt: flinke drukte, aflandige wind en veel lieveheersbeestjes op de stranden

NOORD-HOLLAND - Met tropische temperaturen, een strakblauwe hemel en de langste dagen van het jaar, zoeken veel mensen het strand op. Volgens de reddingsbrigades was het dan ook al vroeg druk langs de kust. Maar een aflandige wind en een flink aantal ongenode beestjes maakten het sommige strandgangers lastig.

Foto: Sjef Kenniphaas

"Ondanks de drukte is het voor ons nog een rustige dag", vertelt een strandwacht van de Reddingsbrigade Noord-Holland Noord.

"Er wappert een oranje vlag. Dit betekent dat er geen drijfmiddelen mogen worden gebruikt, omdat de wind van het land komt. Met name kinderen op een luchtbedje drijven dan gemakkelijk richting zee. We zijn dus wel bezig met waarschuwen."

Zwaaiende suppers

Vooralsnog is het grotendeels bij waarschuwen gebleven, vertelt de strandwachter. "We hebben even twee suppers geholpen die naar ons zwaaiden omdat ze het moeilijk hadden. Meer niet."

De IJmuider Reddingsbrigade, herkent zich in dit beeld. Ze kijkt uit op een druk strand, maar hoefde evenmin in actie te komen: "We hebben zelfs nog niet hoeven waarschuwen. Bijna niemand gaat met een luchtbedje de zee op", vertelt een strandwacht.

Ook de anderhalvemeterregel wordt op het strand van IJmuiden goed gewaarborgd: "We hebben een heel breed strand, dus dat is gelukkig geen probleem."

Texel 

De Texelse stranden lagen ook al vroeg vol. Rond 13.00 uur waren de meeste parkeerplaatsen bij de stranden bezet. Zelfs fietsen stonden rijendik geparkeerd bij de strandopgang.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Inter Visual Studio / Leon Verra

Lieveheersbeestjes 

Naast dat het druk is met mensen, lijken ook lieveheersbeestjes massaal naar het strand te komen. Zowel door de strandwachten als op social media wordt gesproken over een 'invasie'.

Foto: Priscilla Overbeek

Verschillende boswachters geven een verklaring: de beestjes zijn op zoek naar voedsel en worden door de oostenwind meegenomen naar het strand. En dat is niet geheel zonder gevaar. Ondanks de bedrieglijke naam kunnen ze met name in groepsverband flink agressief zijn en zelfs mensen bijten.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.