Ga naar Content

Ratten zijn geduchte tegenstander voor 'plaagdierbeheerser' Wilco: "Ze zijn ontzettend slim"

HOLLANDS KROON - Wilco van Nieuwenhuijzen werkt vijf jaar in de plaagdierbeheersing en heeft in die tijd veel respect voor de rat opgebouwd. De dieren zijn duidelijk bezig aan een opmars, knagen zich door de oogst van de boeren heen en laten zich maar moeilijk vangen. Ze leren zelfs van elkaar. 

Ratten zijn geduchte tegenstander voor plaagdierbeheersing: "Ze zijn ontzettend slim" - NH Nieuws

Ik doe dit werk nu vijf jaar en er zit duidelijk een stijgende lijn in", vertelt Van Nieuwenhuijzen tijdens een controle-ronde bij een boerderij in de Wieringermeer, "Normaal is het in de winter druk maar dat is nu doorgetrokken tot het begin van de zomer dat ik ratten aan het bestrijden ben ín panden."

Klapvallen

Om ze te vangen heeft de plaagdierbeheerser, zoals hij zichzelf noemt omdat je het probleem nooit helemaal weg krijgt, diverse vallen. Maar de ratten trappen niet overal zo maar in. "Ik vind ze ontzettend slim. Ik gebruik vaak klapvallen daar zitten vaak jongen in. Die worden dan vooruit gestuurd en zijn nog niet zo slim. Als een collega-rat ze dan ziet zitten dan gaat die er niet meer in. Ze leren echt van elkaar."

De groei van de rattenpopulatie komt volgens Van Nieuwenhuijzen door de zachte winters maar ook omdat het gebruik van gif aan banden is gelegd. Preventief mag het zeker al niet en in de directe bestrijding zijn er strenge regels: "Ik mag het alleen gebruiken als de vallen niet werken, als alle weringsmiddelen zijn geprobeerd dan mag ik gif inzetten. En dan alleen maar in en om gebouwen en voedselopslagplaatsen. Als ze ook dat gaan verbieden, gaat het niet goed komen, denk ik."

Artikel gaat verder onder de foto.

Foto:

Dorp

In de Wieringermeer speelt het probleem vooral op het platteland maar af en toe weten de ratten ook in het dorp te komen. "Ik had laatst een klant met kippen in Slootdorp. Daar had een rat zich het hok in weten te graven. En het was niet in de buurt van een sloot of greppel en dan vraag je je toch af hoe zo'n beest dat weer voor elkaar weet te krijgen."

De boeren kunnen zelf ook een hoop doen om hun oogsten in de schuren tegen ratten te beschermen. "Ze kunnen grind rond leggen. Daar kunnen ze niet doorheen graven en ze lopen er niet graag op. Goed de deuren dicht houden. Zorg voor een schoon erf, geen begroeiing tegen je loods aan. Je moet het de beesten niet te aantrekkelijk maken. Zorg dat er geen voedsel rond ligt en probeer de boel dicht te houden."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]