Ga naar Content
Gooi

Harken op de bodem: deze mannen zorgen dat je kunt varen op de Loosdrechtse Plassen

25 juni 2020, 07.02 uur · Aangepast 13 juli 2020, 11.55 uur
Door: Carlijn Kolk · Foto:

LOOSDRECHT - Je ziet hem niet zo snel, maar de waterplant cabomba is al jaren een groot probleem in de Loosdrechtse Plassen. Het groeit en het groeit en zorgt ervoor dat andere planten verdwijnen, jachthavens dichtgroeien en zwemmen onmogelijk is. Maar Kees Blase gaat de strijdt aan met deze woekerende waterplant. 

Het is de Week van de Invasieve Exoten, waarin aandacht wordt gevraagd voor planten en dieren die hier eigenlijk niet thuishoren. Cabomba is daar één van. "Cabomba heet ook wel de waterwaaier en is een aquariumplant dat ooit naar Nederland is gehaald vanuit Brazilië. Dus het is een exoot", zo legt Kees Blase uit. "Maar het is ook een overwoekerende plant, daarom noemen we het een invasieve exoot."

En hoe deze aquariumplant dan in de Loosdrechtse Plassen terecht is gekomen? Waarschijnlijk hebben meerdere mensen hun aquarium geleegd in het water.

Blase zet zich al jaren in tegen de waterplant. Hij woont aan de Vuntusplas in Loosdrecht en hij merkte hoe die langzaamaan dichtgroeide en andere planten verdreef. "De mooie zwanenbloem, de groot blaasjeskruid en zelfs de waterdrieblad. Acht jaar geleden waren die er nog, maar zijn nu verdwenen. Overwoekerd door de cabomba", vertelt Blase terwijl we over de Vuntusplas varen. 

200624_CABOMBA - NH Nieuws

De bodem leeg harken

Hij kon het niet langer aanzien dat het natuurgebied achter zijn huis dichtgroeide en dus besloot hij zelf er wat aan te doen. Samen met twee buurtgenoten, Ab Krook en Johan van Kleef, ging hij de plassen op gewapend met een hark en zo haalde ze het plantje beetje bij beetje weg. Dit heeft ervoor gezorgd dat een gedeelte van de Vuntusplas nagenoeg 'cabomba-vrij' is. "Ik ben wel iemand die als die ergens zijn tanden inzet, dan ook doorzet. Loosdrecht is de mooie verbinding tussen natuur en recreatie en we willen dat het behouden blijft. Dus we gaan voor Loosdrecht", zo vat hij zijn drijfveer samen. 

Steeds meer plekken 'cabomba-vrij'

Maar op de Vuntus is niet de enige plek waar de cabomba zijn gang gaat. Ook verschillende jachthavens worden er helemaal gestoord van. Bij jachthaven de Vrijbuiter hebben ze zelfs een heuse taskforce cabombabestrijding opgezet. 

Omdat harken nogal arbeidsintensief is, hebben ze bij de Vrijbuiter een harkboot ontwikkeld. "Het is vrij simpel. We hebben hier aan de achterkant een frame met een simpele hark eraan waarmee we dus de cabomba van de bodem los harken", vertelt Ton Fransen van de jachthaven. "Er blijft een hoop in de hark hangen, maar wat gaat drijven vegen we vervolgens op met de veegbak die aan de voorkant zit."

Op deze manier hebben ze de haven nagenoeg 'cabomba-vrij' gekregen en als er weer eens een plukje komt bovendrijven zijn ze er als de kippen bij met de harkboot. Hetzelfde geldt voor jachthaven Anker. Vorig jaar hebben ze daar grondig alles weggehaald en als we samen met Blase gaan kijken hoe dat er nu uitziet, wordt hij heel bij. We komen nagenoeg niets tegen. 

Samen verder aan de slag

Blase hoopt dit jaar een grote slag te kunnen slaan in het verjagen van de cabomba. Hij is een burgerinitiatief gestart en heeft het voor elkaar gekregen dat de bestrijding is opgenomen in een groot project van de provincie Noord-Holland. Nu overlegt hij in een werkgroep samen met onder andere Waternet en Natuurmonumenten. "Want alleen samen kunnen we het doen."

Zouden de Loosdrechtse Plassen dan ooit cabomba vrij worden? "Helemaal weg is waarschijnlijk onhaalbaar. Maar dat we van dat stuk dat helemaal vol lag, kunnen komen naar een goed doorvaarbaar en natuurvriendelijk gebied dat is zeker", besluit hij. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]