Start van hoofdcontent

Sport

NL
V

Amsterdamse Johan Cruijff Arena wordt proeftuin voor evenementen in coronatijd

24 juni 2020, 07.35 uur · Aangepast 24 juni 2020, 10.21 uur · Door Redactie

AMSTERDAM - In de Johan Cruijff Arena in Amsterdam worden straks proeven gedaan die ervoor moeten zorgen dat grote evenementen, ondanks de coronacrisis, weer door kunnen. Ook het Rijksmuseum, musical producent Stage Entertainment en de gemeente werken mee aan de proeftuinen.

ProShots/Thomas Bakker

Onderzochte technieken en oplossingen moeten ervoor zorgen dat bezoekers van musea, evenementen en bijvoorbeeld voetbalwedstrijden veilig de musea, stadions en theaters in en uit kunnen. Het uiteindelijke doel is dat grote evenementen eerder kunnen plaatsvinden.

Vergunningplichtige evenementen zijn tot ten minste 1 september verboden. Maar ook daarna is het allerminst zeker dat ze door kunnen gaan. Minister De Jonge van Volksgezondheid zei eerder nog dat evenementen met een landelijke uitstraling mogelijk pas weer toegestaan worden als er een vaccin is tegen het coronavirus.

Looproutes en lichtsignalen

In de proeftuinen wordt onder andere gekeken naar de meest ideale aankomst- en vertrektijden van bezoekers en het optimaliseren van looproutes. Maar ook technieken als apps die gebruikers kunnen waarschuwen voor drukte en lichtsignalen die bezoekerstromen kunnen controleren, worden onderzocht.

Ervaringen uit de proeftuinen worden gedeeld met landelijke vertegenwoordigers van de betrokken sectoren. Mogelijk krijgen oplossingen later dan ook een nationale uitrol.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.