Ga naar Content

Drone maakt 3D-scan van Rijksmuseum: 'Oud gebouw ontmoet nieuwe technologie'

AMSTERDAM - Normaal gesproken is het verboden om met een drone bij het Rijksmuseum te vliegen, maar vandaag mocht er toch een opstijgen. Het doel? Een vastgoedinspectie én een 3D-scan van het museum. Voor de veiligheid staat de organisatie continu in contact met met de luchtverkeersleiding van Schiphol. 

Foto: AT5

Nog nooit eerder vloog er een drone bij het Rijksmuseum, zegt de teamleider van Monuscan, het bedrijf dat de drone bezit. Het museum ligt namelijk in de no-fly-zone rond de luchthaven, waardoor er normaal gesproken geen drones mogen vliegen.

3D-scan van het gebouw 

"We gebruiken hoge resolutie fotocamera's vanuit de lucht, om zo elk deel van het gebouw in hoge resolutie te zetten. Daarnaast maken we ook gebruik van laserscanning en gps", vertelt de teamleider van Monuscan. Het doel is om het hele gebouw foto-realistisch in kaart te brengen en er een 3D-scan van te maken. 

Om de operatie zo soepel mogelijk te laten verlopen zijn er vier mensen aan het werk. "We hebben een piloot, iemand die verantwoordelijk is voor de data, iemand die verantwoordelijk is voor de veiligheid en iemand voor de communicatie met Schiphol", zegt de teamleider. 

'Goede match'

"Het is een nieuwe technologie en het komt mooi bij elkaar op deze manier", vertelt hij. 'Oud ontmoet nieuw eigenlijk. Hypermoderne technologie en zo'n oud gebouw, dat is gewoon een goede match."

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.