IJmond

Huisje Betje Wolff en Aagje Deken ontvangt ‘eerste roman’ uit 1782

23 juni 2020, 14.05 uur · Aangepast 30 juni 2020, 09.00 uur · Door Dennis Mantz

Whatsapp

BEVERWIJK - Geertje French, van Huisje Betje Wolff en Aagje Deken, kan het nog nauwelijks bevatten. Ze heeft een boek uit eerste druk van schrijfsters Betje Wolff en Aagje Deken ontvangen: "Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart". Het werk wordt beschouwd als de eerste Nederlandse roman en dateert uit 1782. "Mijn hart ging sneller kloppen."

NH / Dennis Mantz

Vorige week ontdekte Geertje het boek in het archief dat werd gedoneerd door de in maart overleden schrijfster Meta Bison. Een vriendin van haar. Tot haar grote verbazing stuitte ze op het boek, het tweede deel van Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart. "Het is van onschatbare waarde. En ik hoop het aan een heleboel mensen te kunnen laten zien", aldus de enthousiaste Geertje.

Tekst gaat verder onder de video.

200623_BOEK - NH Nieuws

Het boek gaat over de zoektocht van een negentienjarig wees meisje dat zoekt naar liefde en geluk. Volgens Geertje een baanbrekend boek over de ontwikkeling van de vrouw. "Het is een bijzonder boek dat in briefvorm is geschreven; iedereen zou het moeten lezen en bekijken."

Ze ontvangt niet alleen het markante boek van haar vriendin Meta Bison, maar ook het beheer van het schrijvershuisje van Betje Wolff een Aagje Deken. Dat staat ingeklemd tussen de muren op het terrein van zorgcentrum Lommerlust. Bison was vergroeid met het huisje en beschermde het met hand en tand. Het boek zal daarom niet ten prooi vallen aan musea, zo verzekert Geertje. "Het is belangrijk voor Beverwijk, en voor het huisje. Zodat we het verhaal hier kunnen blijven vertellen."

Voor meer informatie over het boek en het schrijvershuisje kijk je op de facebookpagina van Huisje Betje Wolff en Aagje Deken.  

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03

Whatsapp