Start van hoofdcontent

ENKHUIZEN

nl

Verbreden Houtribdijk blijft volgens de minister toekomstmuziek

22 juni 2020, 21.45 uur
Door Redactie · Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

ENKHUIZEN - 'Voorlopig hebben we dat niet in het vizier', aldus minister Cora van Nieuwenhuizen op de vraag of er op de Houtribdijk nieuwe rijbanen zullen bijkomen.  Al jaren is er vraag naar een betere verbinding met het oosten van het land. 

Eerder startte de provincie een onderzoek naar de mogelijkheden voor een brugverbinding. En na de oplevering van de Westfrisiaweg eind 2018, zette ook gemeente Enkhuizen zich actief in voor een betere doorstroming over de Houtribdijk. "We hebben nu twee rijbanen, dat moeten er vier worden", zei wethouder Erik Struijlaart toen.

Naast extra rijbanen, pleit de West-Friese bedrijvengroep al jaren voor de komst van een treinverbinding. Maar een betere verbinding tussen Enkhuizen en Lelystad, blijkt nog geen prioriteit te hebben, legt de minister uit.

Verbreden Houtribdijk blijft volgens de minister toekomstmuziek: "Niet het vizier op" - NH Nieuws

De dijk is ruim 26 kilometer lang en heeft twee rijbanen. Er wordt regelmatig ingehaald door automobilisten, wat leidt tot gevaarlijke situaties. Het verdubbelen van de rijbanen zou bijdragen aan de veiligheid en een betere doorstroming. 

Vanmiddag werd de versterkte Houtribdijk heropent door de minister. Verdere uitbreiding zit er voorlopig niet in. Van Nieuwenhuizen: "Ik kan niet in de verre toekomst kijken. Maar ik ben blij dat de dijkversterking nu is afgerond, laten we daar van genieten. We hebben nog heel veel andere kilometers dijk te versterken in het land, dus daar richten we ons op."