Gooi

Na jarenlang getouwtrek moet Muider scheepswrak nu echt weg, of toch niet?

22 juni 2020, 16.52 uur · Door Sjoerd Stoop

Whatsapp

MUIDEN - Na jarenlang getouwtrek moet het er nu echt van komen: het scheepswrak van de Elisabeth Smit dat al zeker achttien jaar de havenmond van Muiden ontsiert, moet weg. En snel ook: binnen zes weken moet de boot - of wat daar nog van over is - weggehaald worden. Bezwaren van de eigenaar van de boot zijn door de gemeente Gooise Meren ongegrond verklaard. 

Joost Lammers / NH Nieuws

Van de ooit zo majestueuze driemaster is al tijden weinig meer over: al vanaf 2002 ligt de Elisabeth Smit weg te rotten in de haven van Muiden. Voor de gemeente Gooise Meren is het wrak al jaren een doorn in het oog. Ze zien het het liefst zo snel mogelijk verdwijnen, maar er zat de afgelopen jaren geen schot in de zaak. 

Veel bezwaren

Afgelopen december waagde de gemeente nog maar eens een poging. Scheepseigenaar Pam van Lohuizen kreeg het bevel om het wrak van zijn schip voor februari dit jaar weg te halen. De Muider schipper tekende beroep aan. Hij gaf aan het schip wel te willen weghalen, maar dat hij dat niet zomaar kon. Het schip, of wat daar nog van over is, weegt zeven ton. En daarnaast: het hoefde niet eens weg, want het mag er volgens hem liggen. 

Dat blijkt uiteindelijk niet zo te zijn: de bezwaren van Van Lohuizen zijn ongegrond verklaard. Het schip moet na al die jaren nu echt weg en daar heeft de Muider dus zes weken de tijd voor. Als hij het niet doet, dan doen de gemeente Gooise Meren en Rijkswaterstaat het zelf, op kosten van Van Lohuizen.

Gaat het wrak echt weg?

Een havenmond zonder wrak moet straks het beeld zijn. "Muiden wordt steeds mooier vanaf het land, het is tijd dat de entree van Muiden vanaf het water nu ook mooier wordt. Dit besluit maakt dat mogelijk. Samen met Rijkswaterstaat zorgen we ervoor dat het ook mooi blijft", reageert wethouder Jorrit Eijbersen van Gooise Meren. 

Of het scheepswrak over zes weken ook echt weg is, is nog maar de vraag. De eigenaar van het schip heeft nog een mogelijkheid om naar de bestuursrechter te stappen. 

💬 Wil je niks missen uit 't Gooi?
Ontvang dan elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi via WhatsApp. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651.

Whatsapp