Ga naar Content

Nieuwe Wilhelminasluis blijft dicht voor scheepvaart, er is onvoldoende zicht

ZAANSTAD - De nieuwe Wilhelminasluis die vrijdag abrupt werd afgesloten voor alle scheepvaart blijft voorlopig dicht. Dat laat de gemeente Zaanstad vandaag weten. Dit betekent dat de beroepsvaart en recreatievaart (met uitzondering van het werkschip van Heijmans) geen doorgang meer hebben. 

Wilhelminasluis - Foto: NH Nieuws

De aanleiding van deze beslissing is dat de bedienaars van het sluizencomplex op dit moment onvoldoende zicht hebben om de sluis veilig te kunnen bedienen. Op advies van de havenmeester heeft burgemeester Jan Hamming, afgelopen vrijdag de bediening van de Wilhelminasluis onmiddellijk gestopt. 

Onvoldoende zicht

"Met name het scheepvaartverkeer die de sluiskolk in en uitvaren en de navigatieverlichting geven tegenstrijdige beelden en er is momenteel geen spreekverbinding mogelijk om snel in te kunnen grijpen indien nodig", legt een woordvoerder van de gemeente Zaanstad uit. "Het is een samenloop van omstandigheden waardoor de veiligheid in het gedrang is gekomen."

Voor Hans Stammes, regionale voorzitter van branchevereniging Koninklijke BLN-Schuttevaer, komt het besluit van de gemeente als donderslag bij heldere hemel. Schippers gaan er volgens hem enorm veel last van krijgen. Op dit moment wordt er door de provincie Noord-Holland, de gemeente Zaanstad en Heijmans naarstig gezocht naar een oplossing. Het is nog niet bekend wanneer de sluis weer in gebruik kan worden genomen door de scheepvaart.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.