Ga naar Content
Amsterdam

Roy takelt zijn hond drie keer per dag langs de muur naar beneden

23 juni 2020, 12.11 uur · Aangepast 23 juni 2020, 16.21 uur
Door: Frederieke Weel & Flip Linssen · Foto: NH Nieuws

AMSTERDAM - "Hoe krijg ik mijn hond van 35 kilo een paar keer per dag van en naar de tweede verdieping?" Met die vraag worstelde Roy Marcks uit Amsterdam-Oost, toen zijn hond Thaloen niet meer zelfstandig de trap op en af kon. Daarom bedacht hij bijna twee jaar geleden een constructie waarmee hij Thaloen nu elke dag een paar keer omhoog en naar beneden takelt.

200622_HONDENMAND - NH Nieuws

Thaloen is 16.5 jaar oud en volgens Roy de oudste Entlebucher Sennenhond van Nederland. Hij heeft sinds een paar jaar moeite met traplopen en daar moest zijn baasje dus iets op verzinnen. "Ik heb gedacht aan een goederenlift, een personenlift, een traplift voor ouderen en zelfs een soort hijskraan", vertelt Roy. Uiteindelijk kwam de inspiratie voor de oplossing uit onverwachte hoek. "Ik heb het idee afgekeken van de kooitjes waar glazenwassers in zitten, vandaar de wieltjes."

"Het is geen chihuahua die je makkelijk kan tillen"

Roy marcks, baasje van thaloen

Bijna dagelijks wordt Roy aangesproken door mensen die verrast zijn door zijn uitvinding. Vooral buurtbewoners en andere hondenbezitters stappen op hem af, maar ook toeristen die denken dat dit heel normaal is in Amsterdam. "Oudere mensen zien dit vooral als een fantastische oplossing om voortaan boodschappen mee te doen."

Roy vertelt dat deze constructie een belangrijke reden is dat ze nog in hun eigen huis kunnen blijven wonen. "Een gewone lift plaatsen was niet mogelijk. Dus als dit niet was gelukt, waren we naar een andere woning gegaan."

Wachten voor de kooi

De constructie is van tevoren in huis goed uitgetest en Thaloen heeft de tijd gehad om aan de kooi te wennen. "Ik vond het zelf ook wel een eng idee om hem twaalf meter af te laten dalen in een kooitje", vertelt Roy. "Je weet natuurlijk niet hoe hij erop reageert als er een windvlaag komt of zijn kooi begint te schommelen.

Inmiddels is Thaloen helemaal gewend en staat hij geregeld alvast te wachten voor de kooi. "Hij moet echt het idee hebben dat als hij in de kooi stapt, het dan een feestje wordt omdat we dan gaan wandelen."

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.