Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Els en Rein fotograferen in vier jaar tijd alle 5024 Amsterdamse straten

22 juni 2020, 09.36 uur · Aangepast 22 juni 2020, 09.53 uur · Door AT5

AMSTERDAM - Rein Frasen ging met pensioen en wat ging hij doen? Hij besloot alle straten van Amsterdam op de foto te zetten. Vier jaar lang was hij bezig om samen met zijn vrouw Els alle straten en pleinen in de hoofdstad te fotograferen. "Heel vaak riepen mensen, waar ben je in godsnaam aan begonnen. Maar ik vind het nog steeds hartstikke leuk."

TEST_PROJECT_FOTOGRAAF - NH Nieuws

Vijf jaar geleden ging Rein met pensioen. Door zijn werk bij Waternet, kwam hij bij het stadsarchief in aanraking met oude foto's van straten. Daarna wilde hij vaak recentere foto's zien van de straat, maar dat kon niet. 'Nou, dacht ik, dat is een mooi gat om in te vullen', vertelt Rein, die daarbij de hulp kreeg van zijn vrouw die alle gegevens netjes noteerde. 

Twintigduizend foto's

Het stel heeft in totaal twintigduizend foto's gemaakt van alle stegen, straten en pleinen. Grote hoofdwegen tot kleine haast vergeten steegjes. Het zijn in totaal 5024 straten, volgens Rein. Els schreef alle namen op van de straten die ze fotografeerden en Rein maakte de foto's. Ruzie, daar hadden ze niet eens de tijd voor. Dus de samenwerking verliep de afgelopen jaren altijd soepel. 

Quote

"Stadsdeel Nieuw-West viel in positieve zin op. Overal groen en mooie architectuur. Verrassend"

Rein Frasen, hobbyfotograaf

Rein genoot het meest van het fotograferen van de binnenstad. "Wat natuurlijk het leukst is, is het centrum. Dat is historisch en ziet er grafisch gezien erg leuk uit. Maar stadsdeel Nieuw-West viel me erg op. Daar zijn veel mooie en nieuwe wijken gebouwd. Het is heel groen, rustig en de architectuur is mooi. Verrassend," vertelt hij.

Westpoort 

Els is duidelijk over de lelijkste plek waar ze zijn geweest. 'Dat was in Westpoort. Dat waren zulke lelijke straten, dat ik gewoon zei: ja, dit kun je geen straten noemen, dit is gewoon een kale vlakte.' Els en Rein snappen het helemaal als mensen denken dat ze enigszins gestoord zijn. 'Dat kan ik me voorstellen', zegt Els lachend. 

'Ik hoop dat we alle straten hebben gehad, daar gaan we wel vanuit', zegt Rein. 'Maar als iemand in Amsterdam een straat heeft gevonden die nog niet op mijn website staat, dan zou ik graag een mailtje van hem of haar ontvangen. Dan ga ik er alsnog heen om een foto te maken.'

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!