Ga naar Content
Alkmaar

Dankzij brugmanagementsysteem betere doorstroming vaar- en wegverkeer

25 juni 2020, 10.00 uur
Door: Robbert Bianchi · Foto:

HEERHUGOWAARD - Door gebruik te maken van een digitaal brugmanagementsysteem, kunnen brugwachters efficiënter brugopeningen plannen. Het systeem ziet nu al waneer bussen, recreatie- en beroepsvaarders de brug of sluis naderen. In de toekomst zal dat nog veel slimmer worden. 

Dankzij brugmanagementsysteem betere doorstroming vaar- en wegverkeer - NH Nieuws

In het vaarwegennet van Noord-Holland liggen in totaal 285 beweegbare bruggen en sluizen. Hiervan liggen er 130 in een belangrijke weg en/of vaarweg. In 2015 lanceerde de provincie Noord-Holland het brugmanagementsysteem. Inmiddels zijn 49 bruggen en sluizen aangesloten op het systeem.

dashboard brugmanagementsysteem - Foto:

Vanuit de bediencentrale Weg & Waterhuis de Langebalk in Heerhugowaard worden nu 7 bruggen bediend. Dankzij het brugmanagementsysteem hebben de brugwachters goed zicht op alles wat er gebeurt.

De provincie werkt aan een betere doorstroming door data uit te wisselen en beschikbaar te stellen voor brugwachters, automobilisten en schippers. Automobilisten kunnen met de informatie uit hun navigatiesystemen hun reis beter plannen.  Alle slimme oplossingen tezamen bevorderen een soepeler doorstroming op het water. Maar ook op de weg. En dat levert winst op voor de economie, het milieu en het humeur.

Via een digitale vaargids (Riverguide app) kunnen schippers op basis van de locatie, opgegeven vaarroute en snelheid de verwachte aankomsttijd doorgeven aan de brugwachter. Zij kunnen aan de hand van die informatie, via het brugmanagementsysteem, het beste tijdstip kiezen om de brug te bedienen. De bedienaar houdt daarbij niet alleen rekening met het wegverkeer en de scheepvaart, maar ook met de nood- en hulpdiensten en het openbaar vervoer.

Slim navigatiesysteem voor pleziervaarder

Tachtig procent van het vaarverkeer dat de bruggen en sluizen passeert, bestaat uit pleziervaart. Hoe meer mensen de digitale vaargids gebruiken, hoe beter de brugopeningen gepland kunnen worden. De app werkt even simpel als een als een navigatiesysteem voor de auto. “De digitale vaargids is handig omdat de brugwachter weet dat ik eraan kom. En ik zie of een brug storing heeft. Anders kom je er pas achter als je voor de brug ligt en moet je helemaal terugvaren", vertelt recreatiezeiler Bert van den Broek.

recreatiezeiler Bert van den Broek hoeft dankzij de Riverguide app nooit meer te wachten voor een brug - Foto:

Ook recreatievaarder Daniel van ‘t Wel is blij met de app. “Het voordeel is dat je weet wanneer de brug opengaat en je je snelheid daarop kan instellen, zodat je mee kan met de rest die er al ligt”, vertelt hij.

Jouw Noord-Holland

Benieuwd geworden naar de rest van de verhalen die NH Nieuws maakte over digitalisering in de provincie? Bekijk dan op onze specialpagina alle reportages.