Ga naar Content
Haarlem

Studenten en MKB-ers werken samen aan projecten die tijd en geld opleveren

24 juni 2020, 12.00 uur · Aangepast 24 juni 2020, 14.02 uur
Door: Robbert Bianchi · Foto:

HAARLEM - Veel midden- en kleinbedrijfsondernemers hebben moeite met het bijbenen van alle nieuwe technische ontwikkelingen, terwijl ze vaak veel geld kunnen besparen door bepaalde processen te digitaliseren. Het programma MKB Digital Workspace probeert hier wat aan te doen door de groep te koppelen aan tech-studenten. Zo helpen ze elkaar.

Studenten en MKB-ers werken samen aan projecten die tijd en geld opleveren - NH Nieuws

In het programma MKB Digital Workspace gaan ondernemers aan de slag met concrete projecten die tijd en geld opleveren. De projecten worden uitgevoerd door studenten en begeleid door professionals en docenten. Het is de bedoeling dat komende drie jaar ruim 750 Noord-Hollandse MKB-ers geholpen worden.

Het programma is vooral bedoeld voor kleinere ondernemers die moeite hebben met het digitaliseren van hun werkomgeving, denk aan bijvoorbeeld omgaan met data of met online marketing. "Grote bedrijven hebben daar meestal wel iemand voor in huis. Op deze manier kunnen ze een inhaalslag maken”, legt Mike Rijkers van MKB Digital Workspace uit. Tegelijkertijd krijgen studenten de kans om praktijkervaring op te doen.

Het programma MKB Digital Workspace is een initiatief van de Amsterdamse universiteiten, hogescholen en MBO’s om mkb-ondernemers te helpen met digitalisering van hun bedrijf door samenwerking met tech-studenten. MDW is gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de Provincie Noord-Holland, de gemeente Amsterdam en de Rabobank Amsterdam. Deelnemers kunnen hierdoor gebruik maken van maximaal 3.000 euro subsidie.

Foto:

Een van de ondernemers die meedoet aan het programma is Sven Jens. Hij ontwikkelde de Gastrobuddy. Een app waarmee de horeca bewuster, professioneler en effectiever gaat werken. Sven is weliswaar geen digibeet, maar omdat zijn app ondernemers helpt slimmer te werken, kon hij toch op steun rekenen.

Mike Rijkers koppelde Sven Jens aan​ derdejaars mediacollege student Aleks Czajka. Hij helpt nu mee aan het perfectioneren van de app. "Als je op school een keer iets niet haalt, kan je dat herkansen. Hier moet het lukken in een bepaalde tijd, want anders zijn de opdrachtgevers teleurgesteld. En dat kan je niet hebben", vertelt Aleks.

Jouw Noord-Holland

Benieuwd geworden naar de rest van de verhalen die NH Nieuws maakte over digitalisering in de provincie? Bekijk dan op onze specialpagina alle reportages.