Ga naar Content

Politie bekijkt camerabeelden van relschoppers in Hoorn

HOORN - De politie zegt inmiddels veel camerabeelden te hebben van de relschoppers die zich afgelopen vrijdagavond in Hoorn tegen de politie keerden na demonstraties voor en tegen het monument van Jan Pieterszoon Coen. De recherche onderzoekt de beelden op strafbare feiten.

Foto: WEEFF / Peter Goedhart

Na de demonstraties in Hoorn afgelopen vrijdag werden twaalf verdachten aangehouden. Vier van hen werden met een bekeuring op zak vrijgelaten en tegen acht personen is proces-verbaal opgemaakt. Ook zij zijn inmiddels vrij, maar blijven verdacht van onder meer opruiing, mishandeling en openlijke geweldpleging.

Burgemeester Nieuwenburg vertelde zaterdag in een interview op WEEFF Radio dat 'er erg veel videobeelden zijn van de relschoppers'. "Er zijn drones ingezet om extra beeldmateriaal te vergaren."

Strafbare feiten

Op de camerabeelden zijn meer mensen te zien die zich schuldig maken aan het plegen van strafbare feiten zoals het gooien van stenen, vuurwerk en stoelen naar politiemensen en politiepaarden. Een politieman raakte hierdoor lichtgewond, evenals een politiepaard.

De politie roept deze onbekend gebleven personen op zich te melden. Doen zij dit niet, dan lopen zij het risico dat de camerabeelden later worden vrijgegeven voor de opsporingsberichtgeving.

NH Nieuws maakte een tijdlijn over het verloop van vrijdag en zaterdag. Tekst gaat door onder het artikel.

Lees hier

De demonstraties voor en tegen het monument van Jan Pieterszoon Coen verliepen vrijdagavond rustig en vreedzaam. Een groep van ongeveer honderd jongeren verliet de demonstratie en trok naar de binnenstad. De gemeente vermoedt dat deze groep niet betrokken was bij de demonstratie, maar doelbewust naar Hoorn was gekomen om te rellen.

De ME werd ingezet om de relschoppers terug te dringen. Vervolgens ging een andere groep van honderd tot tweehonderd jongeren bij het station zich met de situatie bemoeien. Ook deze groep keerde zich tegen de politie en verstoorde de openbare orde.

Lees ook