Zaanstreek-Waterland

NL
V

Stel uit Wormer strijdt in Den Haag tegen spoedwet: "Verwoest onze democratie en burgerrechten"

21 juni 2020, 17.13 uur · Aangepast 22 juni 2020, 09.00 uur · Door Priscilla Overbeek

WORMER - Duizenden betogers zijn samengekomen op het Malieveld in Den Haag om een vuist te maken tegen de spoedwet. Onder hen zijn Jacqueline en Gerard Brantenaar uit Wormer, samen met een vriend. Zij maken zich grote zorgen over de economische en sociale gevolgen van de anderhalvemetersamenleving. "Het leven van onze gehandicapte dochter wordt door de anderhalvemetermaatregel nog beperkter", aldus Jacqueline. 

Jacqueline Brantenaar

De betoging werd afgelopen vrijdag door de gemeente verboden vanwege de grote verwachte opkomst en geplande muziekoptredens. Vandaag rond het middaguur kreeg de actiegroep 'Virus Waanzin' van burgemeester Johan Remkes toch toestemming om tot 13.30 uur te demonstreren.

Groepsknuffels

Volgens verschillende media waren er rond de 2000 demonstranten op het Malieveld. Toen een deel van de groep van het veld vertrok, waaronder een aantal voetbalhooligans, leidde dat tot confrontaties met de politie. Zo'n 200 betogers bleven op het Malieveld staan en hielden elkaars handen vast, ondanks dat de ME het veld had omsingeld en hen herhaaldelijk vroeg te vertrekken. Rond de 400 betogers zijn opgepakt, melden nieuwsbronnen. 

Het stel uit Wormer besloot, ondanks het verzoek van de gemeente weg te blijven, vanmorgen toch samen met een vriend naar Den Haag te reizen. Ze willen koste wat kost een vuist maken tegen de spoedwet en vechten voor vrijheid, in het bijzonder die van hun jongste dochter.

Tekst gaat verder onder video

VID-20200621-WA0006 - NH Nieuws

Quote

"We gaan wel lopen. We willen geen klappen."

Jacqueline brantenaar

Jacqueline: "Onze dochter is meervoudig gehandicapt. Ze kan niet praten, dus voor haar is contact en knuffelen heel belangrijk. Haar leven is al ontzettend beperkt, en door de  anderhalvemetermaatregel wordt het leven dat ze heeft nog beperkter. Maar dat geldt ook voor mijn eigen leven. Om de zware zorg voor haar vol te houden wil ik normaal contact met vrienden en familie, in vrijheid, zonder angst voor boetes."

Beangstigend

Gerard valt Jacqueline bij: "Het klopt niet wat ze doen. De rechten die de overheid ermee krijgt zijn beangstigend. Het kunnen binnenvallen in huizen, het verbieden van samenkomsten, noem maar op. Het overtreden van de regels kan leiden tot hoge boetes en zelfs een strafblad. Dit verwoest onze democratie en burgerrechten."

Eenmaal aangekomen vertelt Jacqueline aan NH Nieuws over de grimmige sfeer die is ontstaan. "Het is vreselijk. Alles is afgezet, we kunnen het veld niet meer op. De politie rijdt met paarden en er staat ME. Ze proberen ons weg te sturen, en komen heel dreigend over op mensen die niet direct vertrekken. We hoorden net dat waar wij stonden iedereen is geslagen en weggespoten met een waterkanon. We gaan wel lopen, we willen geen klappen."

Tekst gaat verder onder video

VID-20200621-WA0007 - NH Nieuws

Quote

"We leven tegenwoordig alleen maar in angst. Angst om ziek te worden, angst om opgepakt te worden, angst om een strafblad te krijgen."

jacqueline brantenaar

Uit de vele filmpjes op sociale media lijkt een steeds minder vreedzame sfeer te ontstaan. De Mobiele Eenheid staat klaar bij het centraal station in Den Haag om demonstranten tegen te houden. Volgens mediapartner NOS voert de ME charges uit met paarden en heeft ook waterkanonnen ingezet. "Laat onze oudjes vrij. Voor onze vrijheid, tegen een spoedwet", wordt er zoal geroepen.

Voor vrijheid, tegen spoedwet

Door de massaliteit van het protest tegen de coronamaatregelen, heeft de politie in Den Haag vanmiddag het Binnenhof en het winkelgebied in het stadscentrum afgesloten. 

Jacqueline baalt van alle wegversperringen. Ondanks dat ze de binnenstad van Den Haag heeft kunnen bereiken, is het voor haar onmogelijk het Malieveld te bereiken. "We komen echt niet op het veld, en ik waag mij er ook maar niet aan. De houding van de politie is dreigend, terwijl er niemand van de betogers agressief doet of iets dergelijks."

Ondanks haar angst voor de politie, is ze erg blij dat ze vandaag heer stem heeft laten horen. "We leven tegenwoordig alleen maar in angst. Angst om ziek te worden, angst om opgepakt te worden, angst om een strafblad te krijgen. Dat is wat er nu ontstaat. Een angstcultuur in een soort politiestaat.  Dit voelt niet oké in ons democratische land."

De zorgen om de coronamaatregelen lijken toe te nemen binnen de samenleving, nu meer dan een kwart miljoen mensen de petitie 'Nee tegen de spoedwet' hebben ondertekend.

Bekijk de livestream van de organisatie via Facebook:

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier