Start van hoofdcontent

HOORN

nl

Horeca Hoorn likt wonden na rellen rond Roode Steen: "Dit is gewoon zuur"

20 juni 2020, 18.15 uur
Door Redactie · Foto: NH Nieuws

HOORN -  Cafés en restaurants aan de Roode Steen moesten rond half tien gisteravond halsoverkop hun terrassen ontruimen vanwege rellende jongeren. Een dag later is de rust weer teruggekeerd, maar likken de horecaondernemers hun wonden. "We zijn toch weer vier uur omzet kwijt." 

Na twee vredig verlopen demonstraties van voor- en tegenstanders van het J.P. Coen standbeeld, liep het gisteravond rond 20:30 volledig uit de hand in Hoorn. Volgens burgemeester Nieuwenburg zochten groepen jongeren doelbewust de confrontatie met de politie, waarbij vuurwerk werd gebruikt en met tegels werd gesmeten. 

Ontruimen

Als de relschoppers de Roode Steen rond half tien bereiken, worden alle terrassen op het plein ontruimd, waarna de Mobiele Eenheid een cordon om het standbeeld vormt. "Ik heb zoiets hier nog nooit eerder meegemaakt", vertelt horecaondernemer Gaby Souverein aan NH Nieuws. "Het was echt een hele vijandige sfeer." 

Bekijk hier de reportage. Tekst loopt door onder de video. 

200620_HOORN_DAYAFTER - NH Nieuws

Sommige café-eigenaren werden totaal verrast door het geweld. "Er ontstond paniek en mensen renden weg", aldus Souverein. Volgens hem zochten mensen snel veiligheid op en vergaten in alle paniek te betalen. "Veel van hen komen vandaag alsnog betalen", vertelt hij.

Personeel overstuur

"Ouders van enkele personeelsleden belde ons al op om te vragen of hun kinderen veilig waren", vertelt Lilian van Vliet, die een restaurant heeft aan de Roode Steen. "Het was enorm schrikken en het personeel was echt overstuur. Het is gewoon jammer dat het zo is gelopen."

Lilian werd via de horeca-WhatsApp-groep al snel op de hoogte gebracht van de relschoppers. "Ik hoorde van een collega dat de terrasstoelen door de lucht vlogen. Daar schrok ik nogal van en ik ben meteen op gaan ruimen", vertelt ze. 

Souverein baalt van alle ophef, zeker nu de terrassen na twee maanden lockdown weer mondjesmaat open mogen. "Laten we de horeca levend houden en niet door een paar raddraaiers laten vernietigen of de kop in laten drukken", vertelt hij. "Wij zijn reteblij dat we weer op een terrasje mogen zitten en deze gasten komen het gewoon verzieken. Dat vind ik niet leuk", vertelt een terrasbezoeker aan NH Nieuws.    

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!