Amsterdam

Ook Amsterdam verbiedt demonstratie tegen anderhalvemeter-regel

20 juni 2020, 13.13 uur · Door AT5

Whatsapp

AMSTERDAM - De demonstratie van actiegroep 'Nee tegen 1,5 meter/Viruswaanzin', die gepland stond voor aanstaande zondag op het Museumplein, mag niet doorgaan.

AT5 / Luuk Koenen

De demonstratie, gericht tegen de coronamaatregelen van de Rijksoverheid, zou duren van 12.00 tot 17.00 uur. Eerder werd de demonstratie ook verboden in de steden Den Haag, Utrecht en Maastricht. De veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland heeft vandaag besloten dit protest ook hier niet toe te staan. 

Men hield rekening met zo'n 5.000 aangekondigde demonstranten en 'een zeer reële aanwas'. Daarom was het volgens de gemeente niet aannemelijk dat de organisatie de verplichte anderhalf meter afstand zou kunnen waarborgen.

"Demonstreren is een grondrecht en dit besluit is ook niet lichtzinnig genomen", aldus de verklaring. "Maar de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland heeft op basis van informatie van de politie onvoldoende vertrouwen dat de organisatie de 1,5 meter zal handhaven en aan de landelijke Covid-eisen zal voldoen."

Demonstratie op de Dam

Eerder deze maand ontstond veel ophef na de antiracisme-demonstratie van Black Lives Matter op de Dam. Op dat protest kwamen tegen de verwachting in duizenden betogers af, waardoor anderhalf meter afstand houden onmogelijk was. 'De recente ervaring leert dat demonstraties onverwacht een zeer grote aanwas kunnen hebben', aldus de burgemeester nu in een verklaring over het afgelasten van de anderhalf meter-demonstratie. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Whatsapp