Ga naar Content

In Purmerend worden de virtuele Messi's van de toekomst opgeleid

PURMEREND - Het is de droom van elke jonge gamer: professioneel spelletjes spelen. In Amerika en Azië worden er al enkele jaren miljoenen verdiend door de jonge topsporters. In Nederland is er nu een opleiding die er voor moet zorgen dat hier de nieuwe virtuele Messi's vandaan komen.

In Purmerend willen ze het profesioneel aanpakken. In een oud sportcomplex staat nu de H20 ESports Campus. Hier kunnen jongeren spelletjes spelen, getraind worden om professionele e-sporters te worden en leren die spellen zelf te ontwikkelen.

"Je kan hier gescout worden en je droom achterna gaan", legt Dirk Tuip van de campus uit. "99 procent haalt het niet en die moeten opgeleid worden voor een baan in de toekomst. In de fysieke sport heeft Johan Cruijff altijd gezegd dat sporters na hun loopbaan niet in een zwart gat moeten vallen, wij proberen dat voor gamers.”

Tekst gaat door onder foto

Foto: H2O

Toine Roher geeft les op de campus aan jongeren van nabijgelegen scholen. "Je merkt dat ICT toch vaak een ondergeschoven kindje is in het onderwijs", vertelt hij aan NH Nieuws.

Dat hoopt hij op de campus te veranderen, door op een laagdrempelige manier les te geven over de digitale wereld. "De chirurg van de toekomst werkt met een 3D-printer, maar een darter straks ook, want die kan hier zijn eigen pijlen printen met zijn eigen feeling.”

In de hal kan gespeeld worden met drones, virtual reality en er worden video's gemaakt. "Dat heeft het bedrijfsleven straks allemaal heel hard nodig", denkt Tuip. H20 wil jongeren spelenderwijs laten leren, programmeren en omgaan met technologie, zodat ze straks klaar zijn voor de toekomst. "Dat potentieel moeten wij gaan benutten."

Jouw Noord-Holland

Benieuwd geworden naar de rest van de verhalen die NH Nieuws maakte over digitalisering in de provincie? Bekijk dan op onze specialpagina alle reportages.