Ga naar Content

Bewoners flat Heemskerk op achterste benen: "De gemeente negeert ons"

HEEMSKERK - Bewoners van een flat aan de Maerelaan voelen zich op zijn zachtst gezegd bedonderd. De gemeente wil in hun groene binnentuin, achter de flat, namelijk een nieuw appartementencomplex bouwen. "Wij worden veel te laat betrokken."

De appartementen zijn een onderdeel van de nieuwbouwplannen op en rondom De Velst. De gemeente wil in het gebied ongeveer tweehonderd betaalbare woningen realiseren om de woningnood het hoofd te bieden en zo'n drieduizend Heemskerkers, die al jaren op een betaalbare woning wachten, te huisvesten. 

Genegeerd

In een brief en met een video van de gemeente zijn de bewoners van de Maerenlaan geïnformeerd over de bouwplannen op De Velst. Juist die manier van communiceren is tegen het zere been van veel flatbewoners, veel te laat, zo stellen zij.  

"Ik voel mij door de gemeente totaal genegeerd", vertelt Margreet Ekelschot van de bewonerscommissie aan NH Nieuws. "Wij worden geconfronteerd met een plan waar we nooit eerder over hebben kunnen meedenken en meepraten en daar zijn wij heel boos over", aldus Margreet. 

Bekijk hier de reportage. Tekst loopt door onder de video. 

200618_FLAT_HEEMSKERK - NH Nieuws

Verantwoordelijk wethouder Krijn Rijke van wonen en zorg erkent dat de aanloop van het proces niet optimaal is verlopen, ook vanwege de coronamaatregelen. "Anders hadden we een bijeenkomst georganiseerd om de bewoners de plannen voor te leggen. Dat is nu digitaal gegaan", vertelt Rijke aan NH Nieuws. 

Minderwaardig

Toch vindt Rijke niet dat de gemeente voor haar beurt heeft gesproken of te snel heeft gehandeld door al een eerste ontwerp van het plan te laten uitwerken door een architect. Ekelschot: "je krijgt het gevoel dat je als huidige bewoner minderwaardig bent aan de toekomstige kopers van die woningen."

"Mijn grootste zorgen zijn dat mijn uitzicht straks verdwenen is, mijn privacy weg is en dat ik met geluid van jongeren geconfronteerd wordt." Ekelschot, die al vijftien jaar op de haar zo 'geliefde' Maerelaan woont, overweegt zelfs om te verhuizen als het plan wat er nu ligt werkelijkheid wordt.  

"Het plan dat er nu ligt moet van tafel"

Sjoerd hooftman - directeur woon op maat

De grond waarop het appartementencomplex nu ingetekend staat is geen eigendom van de gemeente, maar van de Heemskerkse woningbouwvereniging Woon op Maat. Ook zij zijn nog niet zo gecharmeerd van de plannen zoals die er nu liggen. "Het plan wat er nu ligt moet van tafel. Ik ben er ook van overtuigd dat dit plan er niet gaat komen", vertelt Sjoerd Hooftman, directeur van Woon op Maat aan NH Nieuws. 

Niet actief betrokken

Hooftman is verbaasd over de aanpak van de gemeente wat betreft de vernieuwing van De Velst. "Ze hebben vooraf een stedenbouwkundige opdracht gegeven om de potentie van het gebied te laten uitwerken. De bewoners zijn vooraf niet actief genoeg betrokken en dat leidt tot ongelukkige reacties." 

Luxe woningen

In een eerdere fase van de vernieuwing van De Velst is al goedkeuring gegeven voor het bouwen van vierentwintig luxe woningen, die elk zo'n zeshonderdduizend euro op moeten gaan leveren. Dat maakt het voor de bewoners van de Maerelaan nog lastiger om een appartementencomplex in hun achtertuin te accepteren. 

"In het coalitieakkoord staat dat de gemeente betaalbare woningen gaat bouwen voor ouderen en jongeren", aldus Ekelschot. "Zo'n uitspraak is niks waard, geld is belangrijker. De opbrengts van vierentwintig woningen, ongeveer 14 miljoen euro, is veel belangrijker dan jongeren, ouderen of het groen in de buurt." 

Draagvlak

Wethouder Rijke wil graag met de bewoners in gesprek om samen verder te kijken hoe de nieuwbouwplannen op en rond De Velst het beste vormgegeven kunnen worden. "Bij ieder project hoort draagvlak en daar moeten we met elkaar over spreken", aldus de wethouder. Wat vaststaat is dat er, hoe dan ook, in het gebied gebouwd gaat worden.