Ga naar Content

Bonje tussen cabinebonden: VNC sleept FNV voor de rechter om ontslagregeling KLM

De Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) wil dat vakbond FNV Cabine instemt met dezelfde ontslagvoorwaarden die VNC van luchtvaartmaatschappij KLM eist. Doet FNV dat niet, dan spant VNC een kort geding tegen de bond. Vorige week kondigde VNC al aan om om dezelfde reden KLM voor de rechter te slepen.

KLM-stewardess met mondkapje - Foto: KLM

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

VNC  wil als het tot gedwongen ontslagen komt, dat KLM het Last In, First Out-principe hanteert. Pursers, stewards en stewardessen die het laatst in dienst zijn genomen, staan wat VNC betreft, ongeacht hun leeftijd, als eersten in de rij om te mogen worden ontslaan. Voor VNC zijn dienstjaren heilig, omdat het cabinepersoneel vele jaren in dienst moet zijn geweest om in aanmerking te komen voor promotie tot bijvoorbeeld 'tweebander', purser of senior purser.

Omdat KLM voor een ander ontslagprincipe wil gebruiken, namelijk het afspiegelingsbeginsel waarbij per leeftijdsgroep wordt bekeken wie het laatst is aangenomen, wil VNC de maatschappij voor de rechter dagen. FNV Cabine zoekt een middenweg met zowel VNC als KLM, maar daar gaat VNC niet mee akkoord en dreigt nu ook met een rechtszaak tegen FNV.

Duidelijkheid

FNV Cabine heeft VNC opgeroepen het niet tot juridische stappen te laten komen, mede omdat de bond meent dat VNC de cao verkeerd interpreteert. Een gang naar de rechter werkt volgens FNV vertragend en is niet in het belang van het cabinecorps dat uitziet naar duidelijkheid.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]