Ga naar Content

Nog thuis wonen door de woningcrisis: "Twee banen en nog geen woning"

NOORD-HOLLAND - De een komt het ouderlijk huis niet uit en de ander komt er telkens weer terug. Door een te korte inschrijfduur, te weinig inkomen of enorme pech komen Noord-Hollanders moeilijk aan een woning. Dat geldt ook voor Kevin (26) en de zoon (40) van mevrouw Marcelis. 

Foto: Kevin Heide/ Pixabay

Enkhuizer Kevin vertelt vrolijk dat hij pas vader is geworden: "Het was echt een cadeautje." Dat betekent wel dat het nu toch wel erg krap wordt bij zijn ouders thuis. Hij woont daar dus samen met zijn vriendin en hun pasgeboren kindje, maar ook zijn zusje en zijn ouders wonen in het huis.

Gelukkig heeft de sfeer er bijna niet onder te lijden: "We hebben wel eens een meningsverschil, maar we hebben het over het algemeen gezellig. Daardoor kan ik geen urgentieverklaring aanvragen."

De vrije sector is voor het beginnende gezin ook geen optie. Kevin verdient het minimumloon en de huren zijn veel te hoog. "We moeten het echt hebben van betaalbare huurwoningen, het liefst met huursubsidie."

Woningbouw 

Kevin staat al sinds hij 18 is ingeschreven voor de sociale huurwoningen, maar dat is met de wachttijden van tegenwoordig eigenlijk nog maar kort. Hij vindt dat het allemaal 'rommelig' verloopt: "De woningbouw doet ook niets voor oudere gezinnen, zij zouden door moeten schuiven zodat er plek is voor starters, maar dat kan nu ook niet. Daardoor loopt het vast."

Maar er zijn ook nog een paar voordelen aan thuis wonen, vertelt Kevin: "Opa en oma vinden het heel leuk om hun kleinkind te zien opgroeien en ze willen ook wel eens oppassen." 

Lees ook

De cijfers

Nederland heeft op dit moment een tekort van 331.000 woningen. Volgens Marcel Trip, woordvoerder bij de Woonbond een verontrustend aantal: "Dat is een tekort net zo groot als de stad Rotterdam." Lees hier verder.

Niet alleen starters hebben last van de te krappe woningmarkt. De 40-jarige zoon van mevrouw Marcelis (73) uit Amsterdam kwam na een reeks verdrietige gebeurtenissen op straat te staan. "Hij zwierf gelukkig niet op straat, maar had geen eigen plek en sliep steeds bij vrienden op de bank." Na een tijdje werd hij depressief en belandde hij weer in zijn ouderlijk huis, waarna hij langzaam uit het dal raakte en ook weer uit de bijstand kwam. 

Haar zoon woont tot eind van dit jaar op een woonboot in Vinkeveen. "Daar woont hij samen met een vriend, anders was de huur niet te betalen." Maar het contract loopt in november af en de vriend waarmee hij daar woont, vertrekt waarschijnlijk naar het oosten van het land. 

Twee banen 

Door de samenloop van omstandigheden was de inschrijving op Woningnet niet meer geldig: "Hij staat ondertussen alweer 10 jaar ingeschreven, maar hij kan nergens op reageren. Hij maakt geen aanspraak op jongerenwoningen en ook niet op lotingwoningen. En de vrije sector is niet te betalen. Hij heeft twee banen, hij werkt in de zorg en als sluiswachter, en nog komt hij niet aan een woning."

Daarom neemt zij haar zoon aan het eind van het jaar maar weer in huis. "Ik wil niet dat hij gaat zwerven."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.