Ga naar Content

Cirkelende Apachehelikopters boven Texel blijken door tv-programma te zijn ingehuurd

TEXEL - Twee Apachehelikopters die de hele ochtend boven Texel cirkelden, zijn ingehuurd voor het AVROTROS-televisieprogramma Hunted waarvoor momenteel opnames op Texel plaatsvinden. Hierin zijn mensen op de vlucht voor voormalige rechercheurs en opsporingsmedewerkers die alles op alles zetten om ze te vinden.

Foto: Aangeleverd / Texelse Courant

Dat bevestigt een woordvoerder van de Koninklijke Luchtmacht aan onze mediapartner de Texelse Courant. De Apaches voeren een oefening uit waarbij de verkenningsapparatuur aan boord van de helikopters wordt getest.

Volgens de woordvoerder wordt er samengewerkt met de 'hunters' (jagers) die op de grond voor het gelijknamige televisieprogramma bezig zijn een groep 'voortvluchtigen' te pakken te krijgen. De jagers gingen gisteren huis aan huis op zoek naar de gezochte mensen. Het nieuws van de zoektocht ging als een lopend vuurtje over het eiland. Texelaars hadden opgeroepen om de voortvluchtigen onderdak te geven en de jagers vooral niet te helpen.

De helikopters staan in verbinding met twee wagens op de grond en die staan op hun beurt weer in verbinding met de hunters. De oefening stond al gepland, maar is naar voren gehaald zodat die kon samenvallen met de opnames van Hunted.

Foto: VERRA PHOTO

Het is niet gebruikelijk dat de helikopters voor televisieprogramma's worden ingezet, maar in dit geval was er volgens de woordvoerder ook een meerwaarde voor de Apaches om samen te werken.

De 'voortvluchtigen' op de grond zijn voor de bemanningen aan boord doelwitten om met onder meer warmtebeeldcamera's aan boord van de Apaches op te sporen.

Niet aangekondigd

De luchtmacht laat het normaliter altijd ruim op tijd weten als er oefeningen zijn nabij het eiland (bijvoorbeeld bij de Vliehors), maar daar was nu niet voor gekozen, waardoor veel Texelaars zich afvroegen waarom die helikopters toch zo in de lucht bleven rondcirkelen. Op social media werd wel al snel een verband met opnames van Hunted gelegd.

Overigens is in ieder geval één van de voortvluchtigen inmiddels gepakt. Dat gebeurde aan de Commandeurssingel in Oudeschild waar de Apaches ook in de lucht hingen. Deze persoon bleek daar al twee dagen verstopt te zitten en werd vanochtend in een schuur ontdekt.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!