Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

NL
V

Daders hebben spijt van openzetten brug waardoor Lotte viel en zwaargewond raakte

16 juni 2020, 20.18 uur · Aangepast 18 juni 2020, 11.24 uur · Door Carina Gutker

DEN HELDER - Twee 21-jarige jongens uit Den Helder hebben spijt van hun 'baldadige' actie van vorig jaar waarbij ze in een dronken bui de loopbrug vanaf de voormalige rijkswerf Willemsoord openzetten. De toen 28-jarige Lotte fietste er nietsvermoedend overheen, klapte met haar gezicht tegen de kade en raakte buiten bewustzijn. Hoewel ze de zaak had ingetrokken, besloot de officier van justitie de twee toch te vervolgen.

George Stoekenbroek

Lotte's verwondingen logen er niet om. Zo moest ze meerdere keren in haar gezicht worden gehecht, was haar mond van binnen gescheurd en had ze een hersenschudding. Haar verhaal maakte vorig jaar veel los in Den Helder. Nadat camerabeelden van de vermoedelijke daders waren gedeeld, meldden de twee jongens en een meisje zich bij de politie.

De jongens bleken de brug op die uitgaansavond in augustus in een dronken bui te hebben opengezet. Rond 3.00 uur gingen zij, met de vriendin van een van hen, naar de loopbrug en zetten de traanplaten omhoog. Er was niets anders waardoor de brug was vergrendeld en mogelijk door de wind is die open gaan staan.

Een uur later kwam Lotte terug van een feestje en reed de brug op. Ze zag niet dat hij openstond en werd als het ware gelanceerd. Doordat ze snel fietste, haalde ze de overkant, al klapte ze wel met haar gezicht op de kant. Ze zag er zó gehavend uit, dat omstanders dachten dat ze dood was.

Bekijk hieronder hoe Lotte het zelf heeft beleefd, een paar dagen na de zware val (tekst gaat verder onder de video):

Gelanceerd vanaf brug - NH Nieuws

De twee gaven vandaag tegenover de rechter aan dat dit niet hun bedoeling was geweest. "We hadden al vaker gezien dat de brug openstond", vertelt een van hen. "Dan moesten we de traanplaten omlaag doen." Dit maakte veel herrie en nadat het duo uit was geweest en had gedronken, besloten de twee de brug ook open te zetten. "We dachten niet na over de gevolgen, nu wel." Zijn vriendin had ze nog geprobeerd tegen te houden, maar ze luisterden niet. "Het leek ons leuk, maar het eindigde niet zo leuk", vult de ander aan.

Intrekken

Lotte is meerdere keren onder het mes geweest en kon pas in februari haar werk weer oppakken. Ze heeft nog last van haar oor; ook dat is mogelijk een gevolg van de val. De afgelopen tijd is er een mediationtraject doorlopen door de verdachten en het slachtoffer. Dit is goed gegaan. De schade is vergoed en Lotte trok de zaak in.

De officier van justitie dacht er anders over. Ze vond de actie te ernstig en wilde als 'signaal naar de maatschappij' dat er consequenties aan verbonden zouden worden, ondanks dat de twee daardoor niet de opleidingen bij een gehandicapteninstelling of de marine konden volgen zoals ze wilden.

Taakstraf

De officier van justitie eiste, gezien de spijtbetuigingen en het succesvolle mediationtraject, slechts een taakstraf van 60 uur. Doordat de verwondingen in de ogen van de rechter niet als 'zwaar lichamelijk letsel' waren aan te merken, heeft zij een nog lichtere uitspraak van 40 uur gedaan. De jongens hebben twee weken de tijd om eventueel in hoger beroep te gaan.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!