Ga naar Content
IJmond

Bewegend leren nieuwe normaal in Santpoort: "Kinderen zitten te veel stil"

16 juni 2020, 22.14 uur · Aangepast 17 juni 2020, 05.58 uur
Door: Redactie · Foto: NH Nieuws

SANTPOORT-NOORD - Een digitale, interactieve vloer moet leerlingen van de Schoolwerkplaats uit de lesbanken krijgen. Met behulp van digitale spelletjes worden ze gestimuleerd om in beweging te komen. Bijna de helft van kinderen tussen de 4 en 11 jaar beweegt namelijk te weinig volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad.   

Daarnaast blijft bij een derde van de kinderen de motoriek achter. Daarom is de Santpoortse basisschool, samen met vijf andere basisscholen in Nederland, vandaag van start gegaan met het bewegend leren. In de klaslokalen is een zogenaamde beweegvloer neergelegd waarop met behulp van een tablet, een beamer en sensoren opdrachten uitgevoerd kunnen worden. 

Stilzitten de norm

"We merkten dat kinderen heel veel stilzitten op een dag en daar proberen we nu echt verandering in te brengen", vertelt leerkracht Daniëlle van Oerle aan NH Nieuws. "De kinderen vinden het nu al geweldig", vertelt ze. 

Rob Nelissen, ontwerper van de games, vertelt aan NH Nieuws: "Het onderwijs is traditioneel gezien natuurlijk gebaseerd op stilzitten, lezen en leren. Onderzoek heeft aangetoond dat je hersens ook minder actief zijn als je stilzit. Als je beweegt leer je makkelijker en daar willen wij gebruik van maken." 

Bekijk hier de reportage. Tekst gaat door onder de video. 

200616_BEWEEGVLOER_SANTPOORT - NH Nieuws

De trend van het bewegend leren is overgewaaid uit Scandinavië. Ontwikkelaar Springlab, die het bewegend leren in Nederland verder wil uitrollen, werkte voor de beweegvloer samen met onderzoekers van de Haagse Hogeschool. 

Overgewicht

Volgens de onderzoekers zou meer bewegen bij jonge kinderen bijdragen aan de bot- en spierontwikkeling en d sociaal-emotionele vaardigheden en helpt het om overgewicht tegen te gaan. Daarnaast draagt het ook bij aan de ontwikkeling van de motoriek. 

Geen vervanging

"Je zou verwachten dat peuters en kleuters veel bewegen. Toch bewegen ook zij nog te weinig", aldus Rob Nelissen. "Wij willen hiermee niet het buitenspelen of gym vervangen maar juist de momenten dat ze binnen aan het leren zijn, beweeglijker en speelser te maken."