Ga naar Content

Misdaadopbrengsten in Amsterdam lastig wit te wassen door coronacrisis

AMSTERDAM - De politie stuit de laatste tijd opvallend vaak op enorme geldbedragen in woningen. Zo werd er vorige week nog bijna een miljoen euro in twee huizen in Zuid gevonden en ruim een ton in een woning in Geuzenveld. Opvallende verklaring: criminelen lijken hun geld lastig kwijt te kunnen door de coronacrisis. 

Foto: Adobe Stock

Halverwege april vond de politie in de Pontsteiger bijna een miljoen euro in een auto en een woning. Eind mei was het raak op het Zeeburgereiland: daar vond de recherche in een huis zelfs 2,4 miljoen euro. En een paar weken later dik een ton (125 duizend euro) in een woning in Geuzenveld. En vorige week dus ook weer bijna een miljoen euro aan cash in Zuid. 

"Het zou opvallen, omdat heel veel bedrijven nauwelijks meer omzet maken"

JASPER VAN DER KEMP, CRIMINOLOOG VU

Waar criminelen drugsopbrengsten voor de coronacrisis makkelijk konden witwassen in bijvoorbeeld horecazaken, was dat de afgelopen maanden niet mogelijk, omdat alle horeca door de coronacrisis noodgedwongen dicht moest. 

"Je kan verwachten dat het voor een deel een effect is van de coronacrisis, omdat heel veel bedrijven nauwelijks meer omzet maken. En dan zou het opvallen als een aantal opeens heel veel omzet maken of hun gewone omzet maken terwijl andere bedrijven veel minder hebben", zegt Jasper van der Kemp, criminoloog aan de Vrije Universiteit (VU). 

Politie heeft sterkere informatiepositie

Tegelijkertijd denkt Van der Kemp dat ook de informatiepositie van de politie een rol speelt. "Je kan je voorstellen dat de politie al langere tijd redelijk zicht heeft op welke mensen interessant zijn en waar het geld naartoe gaat. Een controle of een inval voor dit soort dingen gaat meestal niet zomaar. En dat suggereert vooral dat er heel veel goede informatie is waar de politie nu op zit."

Ook het feit dat veel mensen de afgelopen maanden thuiswerken zou een rol kunnen spelen. "In deze tijd zijn wat meer mensen thuis. De sociale controle lijkt wat omhoog te gaan. Dan gaat het ook wat meer opvallen als je vaak met hele grote tassen rondsjouwt. Zo nu en dan wordt er ook wel iemand aangehouden met een boodschappentas vol geld", verklaart Van der Kemp. 

Overigens vallen de recente vondsten in het niet bij de recordvangst van 12,8 miljoen euro aan cashgeld eind vorig jaar. 

Lees ook