Ga naar Content

Robots in het Amstelveense onderwijs: "De 'techies' en 'non-techies' dichter bij elkaar brengen"

AMSTELVEEN - Om basisschoolleerlingen klaar te stomen voor de toekomst heeft Tamar Neter haar bedrijf RobotWise opgericht. Groep 8 van de Karel Eykmanschool in Amstelveen kreeg een workshop met echte robots.  

In 2019 kreeg Tamar met haar bedrijf de titel 'Beste Start Up' bij de Amstelveense Ondernemer van het Jaar verkiezing. Het bedrijf zet robots in om kinderen, maar ook volwassenen bewust te laten worden van hun eigen vaardigheden. "Ons doel is om iedereen beter voor te bereiden in een continu veranderende maatschappij, waarin het gewoon heel belangrijk is om de 'techies' en 'non-techies' dichter bij elkaar brengen." 

Foto: Jasper Leegwater / NH Nieuws

Leerzaam speelgoed

Met robots die over de vloer van een speelzaal in het schoolgebouw rollen wordt een parcours afgelegd. Om de route te volgen is het aan de kinderen om de route met de juiste afstanden te programmeren via een tablet.

De kinderen zijn duidelijk onder de indruk van het leerzame speelgoed. Een meisje vertelt: "Het is leuk dat je zelf kan programmeren. Je leert gewoon heel veel nieuwe dingen." Haar klasgenoot Matthew is ook enthousiast over de les. "Het is best speciaal om met robots te kunnen spelen. Hoe het werkt, dat je er zoveel mee kan doen: het is bijna eindeloos."

"Hoe het werkt, dat je er zoveel mee kan doen, het is bijna eindeloos."

Matthew

De robots zijn slechts een hulpmiddel in het leerproces dat Tamar heeft voorbereid voor de kinderen. "Natuurlijk leer je programmeren, maar het gaat ons er eigenlijk om dat je zelf ontdekt welke vaardigheden je al hebt. Dat je er bewust van wordt." Alle leerdoelen worden razendsnel opgenoemd door de bevlogen bedenkster van RobotWise. "Samenwerken, probleemoplossend gericht denken, kritisch denken, analytisch vermogen. Communiceren is vooral erg belangrijk." Het zijn allemaal essentiële skills voor de toekomst die op de proef worden gesteld tijdens de les.

Deze '21st Century Skills' vormen de basis van het volgende onderwijstijdperk, zegt kenniscentrum SLO.  De organisatie adviseerde in november vorig jaar dat deze skills een prominentere plek in het toekomstige onderwijs zouden moeten krijgen.

Foto: Jasper Leegwater / NH Nieuws

De les die Tamar en haar collega's hebben gegeven heeft ongetwijfeld een goede indruk van de robotwereld gegeven aan de kinderen. Een van de meisjes uit de klas denkt dat robots een nog grotere rol gaan spelen in ons leven. "Ik denk dat ze meer in het ziekenhuis gaan werken. (...) Ook sowieso oudere mensen meer gaan helpen en op school denk ik."

Meer informatie vind je op de site van RobotWise.

Jouw Noord-Holland
Benieuwd geworden naar de rest van de verhalen die NH Nieuws maakte over digitalisering in de provincie? Bekijk dan op onze specialpagina alle reportages.