Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Alkmaarse antiracismedemo trekt honderden mensen: "Klaar met decennialange gevecht"

14 juni 2020, 14.40 uur · Aangepast 15 juni 2020, 20.21 uur
Door Redactie · Foto: NH Nieuws / Maaike Polder

ALKMAAR - Bij de Black Lives Matter-demonstratie op de Drafbaan in Alkmaar waren vandaag zo'n 750 tot 1.000 mensen aanwezig. De organisatie spreekt van een groot succes. "Dit was een hele goede opkomst, dat had ik niet verwacht. Dit is het geluid van Alkmaar, dat er zo veel mensen zijn komen opdagen."

Volgens de organisatie kwam er veel emotie vrij tijdens de demonstratie. "Het zit diep. Alkmaar heeft laten zien dat racisme bestaat, dit bevestigt dat het leeft." 

De demonstratie was een initiatief van organisaties Alkmaar Kan Het, Heerhugowaard Kan Het en de Hoornse stichting We Promise. "Jullie opkomst laat zien hoe racisme ook leeft in Alkmaar. Jullie opkomst laat zien dat het vanaf nu niet meer nodig is om je niet uit te spreken", aldus een van de organisatoren. "Dit is niet alleen een probleem in Amerika, maar ook in Nederland. Wij zijn klaar met dit decennialange gevecht."

Beperkingen

Tijdens de demonstratie werd daarnaast ingegaan op de beperkingen die vanuit de gemeente Alkmaar aan de demonstratie werden opgelegd. "Ze bemoeien zich met ons. Ze willen ons de mond snoeren."

tekst gaat door onder de foto

Maaike Polder

Een van de sprekers vertelde vanmiddag dat ze naar Nederland was verhuisd, omdat ze in haar geboorteland werd gediscrimineerd vanwege haar seksuele geaardheid. Ze vertelde dat ze pas drie maanden Nederlandse les had, maar dat ze het toch belangrijk vond om zich vandaag uit te spreken. "Zwarte mensen hebben geen zwart bloed, maar rood. Net als onze witte broers en zusters die hier vandaag zijn om ons te steunen. Zwarte levens zijn net zo belangrijk als witte levens."

Tegendemonstratie 

Tegen het einde van de demonstratie waarschuwde de organisatie dat er een groep extreemrechtse activisten zich buiten het hek had verzameld. Volgens de politie ging het om zo'n vijftien mensen. "We hebben het in de gaten en zijn er druk mee bezig. De demonstranten worden verzocht er niet op in te gaan."

De demonstranten waren er naar eigen zeggen om Nederland te beschermen tegen 'linkse fascisten'. "Ze willen onze standbeelden slopen. Dat ze demonstreren is prima, maar als ze dingen gaan slopen dan is dat erg."

BLM demo in Alkmaar - NH Nieuws