Ga naar Content

Amsterdamse winkel maakt mondkapjes op maat: "Crazy mondkapjes in crazy times"

AMSTERDAM - Door het coronavirus zijn mondkapjes steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar zo'n simpel blauw mondkapje is ook maar saai. Dat denken ze ook bij de twee weken geleden geopende 'mondkapjesshop' in de Amsterdamse Bijlmer. Daar maken ze de gekste mondkapjes op maat. 

Foto: NH Nieuws/Shaneequa Vrede

"Ik heb een uurtje nodig. Kies maar wat uit", zegt Jet Nugter. Ze zit twee dagen per week in de winkel achter de naaimachine. Van resterende lapjes stof en accessoires maakt zij bijzondere mondkapjes. In de crisis zat Jet even stil, maar de verplichte mondkapjes hebben haar weer bewogen om met de naaimachine aan de slag te gaan.  

'Crazy time'-mondkapjes

"In bijzondere tijden maak ik natuurlijk bijzondere mondkapjes. De 'crazy time'-mondkapjes moet je maar net durven dragen", zegt Jet. Deze mondkapjes zijn uitbundiger dan de normale mondkapjes. Zo maken ze bijvoorbeeld felroze harige mondkapjes of een mondkapje van een oude spijkerbroek. 

De volledige opbrengst van de verkochte mondkapjes gaat naar doelen die het geld hard kunnen gebruiken in tijden van coronacrisis. Dit zijn Black Queer & Trans Resistance en de campagne Feti Corona, die mensen in Suriname informeert over het coronavirus.

Foto: Shaneequa Vrede

Kleine ondernemers krijgen een kans

De mondkapjeswinkel is gevestigd in winkelcentrum Amsterdamse Poort. Het is een pop-upstore in kledingwinkel Jekkah. "De lokale ontwerpers in Zuidoost sluiten erg aan op waar onze winkel voor staat", zegt eigenaar Addik Sipkes. De winkel verkoopt normaal gesproken geen mondkapjes, maar Afrikaans geïnspireerde kleding en sieraden. Dat valt al op, maar dat doen de mondkapjes al helemaal. 

Addik had dan ook geen twijfels bij het idee om de lokale ontwerpers de ruimte te bieden en mondkapjes te gaan maken. "Dit gaat perfect samen."

De mondkapjeswinkel in de Amsterdamse Poort is er alleen nog deze maand.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook