Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Kermisexploitanten voelen zich in de kou gezet: "We zullen blijven vechten"

11 juni 2020, 14.03 uur · Aangepast 11 juni 2020, 18.40 uur · Door Redactie

NOORD-HOLLAND - Kermisexploitanten uit de hele provincie zijn samen met hun collega's uit het rest van het land afgereisd naar het Malieveld in Den Haag. Zij willen niets liever dan hun attracties weer opbouwen. Maar door de coronamaatregelen zijn kermissen niet mogelijk voor 1 september. En dat is tegen het zere been van veel exploitanten.

NHNieuws/ANP - NHNIEUWS/ANP

De Amsterdamse kermiskoning Frans Stuy staat momenteel op het Malieveld. "We staan te wachten op de rest van de kermisexploitanten. Het zijn er zoveel, maar ze mogen niet allemaal naar het veld. Ik vind het spijtig."

De organisatie wilde met 150 kermiswagens komen demonstreren, maar dat werden er meer dan verwacht. De gemeente liet eerder op de dag weten dat er extra ruimte wordt vrijgemaakt op het Malieveld.

Quote

"De exploitanten staan op hun achterste benen en willen laten zien dat ze er zijn"

Kermiskoning, Frans Stuy

Volgens Stuy verloopt de demonstratie tot nu toe netjes. "We hebben drie weken geleden deze demonstratie aangevraagd en gisteren kregen we pas te horen dat we met minder vrachtwagens mochten komen. De exploitanten staan op hun achterste benen en willen laten zien dat ze er zijn."

Onbegrip

Wel is er veel onbegrip bij de kermishouders. Zo begrijpen ze volgens Stuy niet dat pretparken wel open mogen gaan. "Veel exploitanten voelen het als discriminatie en pikken het niet. Wat een pretpark kan, dat kunnen wij ook. Wij hebben ook protocollen geschreven. We worden niet gehoord. Het is een schande. We hebben nog nooit steun gehad en we worden gewoon in de kou gezet."

Veel exploitanten hebben sinds oktober geen inkomsten meer. Deze maanden hadden ze juist weer veel kunnen verdienen. "Met hun laatste dieselolie zijn de kermishouders naar het Malieveld gekomen en dan wilt de overheid ze ook nog terugsturen. Daar word ik verdrietig van. Mensen hebben attracties staan die ze voor miljoenen euro's hebben aangeschaft. De kermissen gaan kapot. Maar we zullen blijven vechten."

De demonstratie zou om 11.00 uur beginnen, maar de vele kermiswagens zorgen voor problemen. De politie roept demonstranten op om niet meer naar Den Haag te komen.