Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Broodrooster kapot? Deze Amsterdamse kunstenaars 'repareren' het voor je

11 juni 2020, 17.47 uur · Aangepast 11 juni 2020, 18.03 uur · Door Frederieke Weel & Flip Linssen

AMSTERDAM - Is je lievelingsshirt net gescheurd? Gooi het nog niet weg, want er is goed nieuws. Vier toonaangevende Amsterdamse kunstenaars - Tinkebell, Bas Kosters, Babs Gons en Oscar Peters - zetten zich vier weken lang in om kapotte broodroosters, gescheurde spijkerbroeken en gebarsten spiegels een nieuw leven te geven. De kunstenaars hebben een missie: "We willen niet meer dat mensen zonder na te denken spullen blijven weggooien."

Bas Kosters maakt van kapotte spullen een kunstwerk | Foto: Marc Deurloo

De Artistieke Repair Shop opent zaterdag in de Amsterdamse Tolhuistuin. Mensen kunnen op zaterdagmiddag hun kapotte spullen inleveren en ze een week later weer zo goed als nieuw ophalen. "Zelfs een gebroken hart kan gerepareerd worden", zegt Matthea de Jong, de directeur van de Tolhuistuin."Ik hoop dat mensen getriggerd worden om extra goed na te denken voordat ze iets weggooien en hoe ze kapotte spullen op een andere manier kunnen gebruiken."

Van beeld tot spoken word

Eén van de vier kunstenaars is Amsterdammer Bas Kosters. Zijn atelier staat sinds kort in Amsterdam Noord en hij ziet het als een mooie kans zijn buurt te leren kennen en andersom. "Ik vond het meteen een leuk initiatief. Het viel me op dat mensen tijdens zo’n crisis opeens zoveel gaan kopen. Ik zie opeens overal verpakkingen van online shoppen. Heel gek om te zien."

"Ik kan het oude diploma van je opa inlijsten en beschilderen, je favoriete winterjas versieren of een teddybeer naaien"

BAs kosters

De vier kunstenaars zijn afkomstig uit verschillende disciplines zoals textiel, beeld en 'spoken word'. Alle kapotte spullen komen in aanmerking voor een reparatie. "Ik heb zelf al een hele bak klaarliggen", vertelt Matthea. "Een kapotte spatel, een boek waar een paar bladzijden uit zijn en een fietsbel."

Een Bas Kosters-teddybeer

De kracht van Bas ligt in kleding en textiel. "Volgens mij is de kledingindustrie zo ongeveer de meest vervuilende industrie die je kan bedenken, waar enorme misstanden plaatsvinden. Ik hoop dat mensen hierdoor een beetje bewust worden van de waarde van kleding."

Bas heeft nu al uiteenlopende ideeën: "Ik kan het oude diploma van je opa inlijsten en beschilderen, je favoriete winterjas versieren of een teddybeer naaien. Mensen kunnen ook een oud shirt brengen en dan maak ik daar een knuffel van. Er zijn zoveel manieren om spullen mooier of beter te maken."

Artistieke Repair Shop

De Artistieke Repair Shop in de Tolhuistuin opent op zaterdagmiddag 13 juni en duurt tot en met 11 juli. Beeldend kunstenaar Oscar Peters is de kunstenaar die aftrapt.

Babs Gons is schrijver, performer en theatermaker. Vanaf 20 juni repareert zij spullen. | Persfoto

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!