Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Extreme droogte heeft weerslag op natuur: "Het moet eigenlijk een maand lang regenen"

10 juni 2020, 17.02 uur
Door Redactie · Foto: NH

OVERVEEN -Het is voor het derde jaar op rij extreem droog en dat heeft gevolgen voor de natuur. Zo zijn in het duingebied bij Overveen veel plantjes verdord die heel belangrijk zijn voor vlinders en bijen. Dick Groenendijk, ecoloog bij PWN, vindt de situatie zorgelijk. "Het gaat me aan mijn hart als het zo slecht gaat."

droogte in duingebied - NH Nieuws

De regen van afgelopen dagen was nodig, maar nog lang niet voldoende om het waterpeil weer op niveau te krijgen. "Het moet eigenlijk een maand lang elke dag regenen", vertelt Dick. "Van die miezerregen die lang aanhoudt, dan heeft het tijd om rustig in de grond te zakken."

Op dit moment is de grond op veel plekken te droog voor planten om te groeien. "Die plantjes gaan niet dood. De wortels onder de grond kunnen blijven leven met weinig water, maar omdat er boven de grond niks tot bloei komt, hebben de vlinders en bijen het zwaar."

Die hebben bloemen nodig om in leven te blijven en daar zijn er maar weinig van te vinden. Het is in de duinen dan ook zoeken naar vlinders op dit moment, terwijl die daar normaal gesproken veelvuldig voorkomen. 

Veerkracht

Dick ziet de weerslag op de natuur door de droogte, maar is nog wel vol vertrouwen dat het uiteindelijk weer goed komt.  "Het duingebied is flexibel en veerkrachtig. De planten passen zich aan, aan de droogte. Ik denk dat het wel goed komt met de planten als het gaat regenen, maar dan moet er wel regen komen."

Meer nieuws uit Haarlem en omgeving?

✔️ Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving, speciaal voor mensen in Haarlem, Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws!  

✔️ Volg het laatste nieuws altijd via NHNieuws.nl/Haarlem