ALKMAAR - Winkelstraat de Laat in Alkmaar had al veel last van leegstand, maar door het coronavirus krijgen veel winkels het laatste zetje richting de afgrond. Hans van de Leygraaf, voorzitter van Alkmaars Bolwerk, luidt de noodklok. "We hebben nu al twaalf procent leegstand. Als we niets doen wordt dat 20 tot 25 procent."
In de Alkmaarse winkelstraat de Laat, staan steeds meer panden leeg. Dichte rolluiken, een veelvoud aan makelaarsborden en lege etalages: "Het is inderdaad geen vrolijk gezicht", verzucht Van de Leygraaf. Hij is naast makelaar sinds kort ook voorzitter van Alkmaars Bolwerk. In die vereniging worden de belangen van winkeliers, horecaondernemers en vastgoedeigenaren van de stad behartigd.
Slachtoffers
Een van de laatste slachtoffers is Queens and Man met twee winkels in de geplaagde Alkmaarse winkelstraat. Op de etalageruiten hangen nu grote pamfletten met opheffingsverkoop tot 70 procent. "Binnen een paar weken tijd zijn wij van een gezond bedrijf in staat van faillissement geraakt", verklaarde eigenaresse Petra Zijlstra eerder aangeslagen tegen NH Nieuws. Ook lunchroom Fermento, iets verderop, pakt met pijn in het hart de koffers in.
Volgens Van de Leygraaf speelt de coronacrisis natuurlijk een belangrijke rol in de faillissementen, maar is dit niet de enige oorzaak. "Vaak is er al sprake van onderliggend lijden. Veel winkeliers hadden al problemen vóór de coronacrisis, omdat het retaillandschap aan het veranderen is. Mensen kopen meer via internet en daar moet je op inspelen. Maar de aantrekkelijkheid van deze winkelstraat speelt ook een belangrijke rol."
"Het moet een winkelstraat met veel groen worden waar de fiets te gast is"
En dat is dus de reden dat de Laat op de schop moet. Zo moeten de fietsen er volgens Van de Leygraaf zo snel mogelijk uit. "Er staan hier heel veel fietsen, het is niet makkelijk om hier te winkelen. We zijn bezig om de straat te herinrichten. Het moet een wandelstraat met veel groen worden waar de fiets te gast is."
Ook moet het winkelgebied volgens Van de Leygraaf verkleind worden. Het oostelijk deel van de Laat moet volgens hem vooral gebruikt worden voor wonen op de begane grond. Je houdt dan een kleiner kernwinkelgebied over. "Op die manier wordt het winkelgebied een stuk aantrekkelijker. We hebben op dit moment ook gewoon te veel winkels in de stad."
Aantrekkelijker
Een andere oplossing is volgens Van de Leygraaf: het wonen boven winkels aantrekkelijker maken. Als voorbeeld geeft hij Zanzz damesmode aan de Mient, waar een opgang naast het winkelgedeelte is gerealiseerd. Door te werken met een glazen wand is daar vanaf de buitenkant niets van te zien. "De gevel blijft daardoor intact en er wordt geld verdiend op de eerste verdieping, waardoor de huur van de winkel ook weer naar beneden kan."
Er is dus volgens Van de Leygraaf zeker een toekomst voor de winkelstraat. "Je gaat hier binnen een jaar een prachtige winkelstraat zien", vertelt hij enthousiast. "Alkmaar is een mooie historische stad met een goede ligging en ik denk echt dat we een streepje voor hebben op andere steden. Dus ik ben en blijf hoopvol."
Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier