Ga naar Content

Onvrede over plan voor hotel- en congrescentrum in historisch Fort Kudelstaart

KUDELSTAART - Het Fort Kudelstaart is een historisch ijkpunt aan de Westeinderplassen. Omwonenden zijn niet blij met de plannen die de projectontwikkelaar en de gemeente Aalsmeer hebben. Als het aan hen ligt wordt er een hotel- en congrescentrum gerealiseerd in het fort. Volgens Werkgroep Fort Kudelstaart, waar zo'n 40 buurtbewoners bij zijn aangesloten, staan die plannen haaks op het bestemmingsplan voor het fort. 

Foto: NH Nieuws

Een van de bewoners die zich zorgen maakt over de plannen is Emile Abbing. Hij is voorzitter van de Werkgroep Fort Kudelstaart. Samen met buurtbewoners probeert hij duidelijkheid te krijgen over het bestemmingsplan. In 2013 liet de gemeente bewoners weten dat het een 'watersport-icoon' zou worden. "Watersport zou de hoofdfunctie zijn met daarbij wat ondergeschikte horeca. Dat leek ons als bewoners een prachtig plan." 

Geschrokken

De plannen zijn inmiddels bekend en de bewoners zijn geschrokken van de omvang en de commerciële invulling. Een congrescentrum en hotel is volgens hen geen ondergeschikte horeca meer en daarom willen de bewoners graag inspraak in het bestemmingsplan. "De kaders zijn vastgesteld, wat hier kan en mag. Als je dan nu de plannen van de projectontwikkelaar leest, het ligt zo ver uit elkaar. Dat is het pijnpunt."

Daarnaast maken ze zich zorgen over de parkeerdruk die zal ontstaan als deze plannen verwezenlijkt worden. Buurtbewoner Peter ziet hier een knelpunt. De gemeente heeft namelijk al geprobeerd om goedkeuring te krijgen voor de aanleg van een groot parkeerterrein. "We zijn met z'n allen andere zienswijzen gaan indienen. Nu is dat plan van tafel, gelukkig."

Sandra de Boer woont net als Emile en Peter op steenworp afstand van het fort. Ook zij is geschrokken van de plannen."De impact en de grootsheid van de plannen is hetgeen wat mij raakt als omwonende." 

NH Nieuws heeft de vraag of burgers inspraak krijgen in het bestemmingsplan voorgelegd aan de verantwoordelijke wethouders. Zij kwamen met de volgende schriftelijke reactie.

Gezamenlijke reactie wethouders Bart Kabout en Robert van Rijn:


"Het ontwerp bestemmingsplan voor het Fort Kudelstaart ligt op dit moment ter inzage. Het voorontwerp heeft ook voor inspraak ter inzage gelegen. Hiervoor is een informatieavond georganiseerd. De inspraakreacties die hierop binnen zijn gekomen zijn behandeld en opgenomen in een Nota van Beantwoording. De exploitanten hebben bovendien veelvuldig vergaderingen van de dorpsraad en de wijkraden bezocht voor maatschappelijk draagvlak. De functies die nu in het ontwerp bestemmingsplan zijn opgenomen zijn er allemaal op gericht om van het fort een hedendaagse uitstraling te geven die gericht is op watersport, recreatie en verblijf. Dit is conform de afspraken die hierover gemaakt zijn. De gemeente Aalsmeer vindt dan ook dat in dit traject met de belangen van omwonenden rekening is gehouden en dat met het ontwerp voor het Fort Kudelstaart wordt voldaan aan de uitganspunten van het raadsbesluit van 9 januari 2014 en het daarin gekozen scenario 3 (Zeilfort) uit het bijbehorende haalbaarheidsonderzoek."

Emile is het alles behalve eens met deze beschouwing van de situatie in Kudelstaart. "De invulling met parkeergarage, meerdere congreszalen en grootschalige horeca is niet in balans. Draagvlak hiervoor ontbreekt, waardoor er geen rekening gehouden wordt met de belangen van de inwoners van Aalsmeer en Kudelstaart, en de directe omwonenden in het bijzonder."

Het heeft er alle schijn van dat de bewoners niet worden uitgenodigd om mee te praten over het bestemmingsplan. Dat zou voor Emile een bittere pil zijn. "Als die plannen doorgaan, dat wordt zo grootschalig, dan wonen we niet meer met plezier hier."