West-Friesland

NL
V

Tyrons huis en auto zijn beklad met hakenkruizen: "Heb aangifte van discriminatie gedaan"

9 juni 2020, 16.15 uur · Aangepast 9 juni 2020, 18.15 uur
Door Isabel Broersen · Foto: Tyron Terbeek

ENKHUIZEN - Eerst is zijn woning beklad met een hakenkruis en twee dagen later staan hakenkruizen op zijn auto. Tyron Terbeek uit Enkhuizen staat voor een raadsel, want hij heeft geen idee wie deze vernieling en discriminerende uitingen heeft gedaan. Of dit te maken heeft met z'n Facebook-bericht naar aanleiding van Black Lives Matter bijvoorbeeld. "Materiële schade is vervangbaar, maar dit komt persoonlijk binnen."

Terbeek was zondagochtend naar de supermarkt gegaan, 'even wat broodjes gehaald', zo vertelt hij tegen NH Nieuws. Bij thuiskomst ontdekte hij een hakenkruis op de zijkant van zijn woning. "In eerste instantie dacht ik; het zal niet specifiek op mij gericht zijn."

Zijn woning staat middenin het centrum van Enkhuizen en misschien was het een ondoordachte daad van iemand die 's nachts uit de kroeg kwam, aldus Terbeek.

Maar als hij vanmorgen de deur uitstapt, krijgt hij 't vermoeden dat het anders ligt. Op de bumper en het rechter raam van zijn auto staan twee hakenkruizen getekend met iets dat lijkt op lijm of vaseline, zo vertelt Terbeek. "Nu staat het ook op mijn auto. Dat is te toevallig; waarom niet op panden van de buren of een andere auto in dezelfde straat?"

Met niemand problemen

Terbeek en zijn vriendin wonen nu zo'n anderhalf jaar in de Torenstraat. Vermoedens van wie het heeft gedaan, heeft Terbeek niet. "Ik heb werkelijk geen idee. En ik zou ook niet weten waarom. Die link kan ik niet echt leggen, ik heb met niemand problemen."

Quote

"Materiële schade is vervangbaar, maar dit komt persoonlijk binnen."

Tyron Terbeek

Op social media plaatste hij onlangs in zijn eigen kringen een bericht over de Black Lives Matter-beweging. Hij riep op om na te denken over racisme en er bewuster van te worden. Een aantal dagen later begonnen de bekladdingen, maar of het met elkaar te maken heeft, dat vraagt Terbeek zich af.  

Vooral de waarom-vraag houdt hem bezig. "Waarom zou het anoniem moeten gebeuren? Kom naar me toe, je weet waar ik woon en dus ook in welke auto ik rijd. Doe het niet op zo'n laffe manier."

Aangifte

Terbeek zegt inmiddels aangifte te hebben gedaan. De politie zocht zelf het contact met hem op nadat ze Terbeeks foto's met de bekladdingen op sociale media voorbij zagen komen. "Ze belden me op met de vraag wat ik hier mee wil doen en legden uit dat je op z'n minst aangifte kan doen voor vernieling van woning en discriminatie."

Buren met beveiligingscamera's zochten afgelopen dagen al contact met Terbeek. "Maar dat zal denk ik wel lastig worden", zegt hij. Geen enkele camera is rechtstreeks gericht op de specifieke locaties van de bekladdingen. "Als ik vanuit m'n gevoel moet handelen, blijf ik komende nacht wakker om te kijken wie ik mogelijk aantref. Maar of dat verstandig is? Dat denk ik niet." Hij wil zich er vooral niet al te druk om maken. "Karma gaat ze wel aanpakken."

De politie laat aan NH Nieuws weten nog geen aangifte te hebben ontvangen, maar dat het soms even verwerkt moet worden. Vergelijkbare incidenten in Enkhuizen zijn niet bij de politie bekend.