Ga naar Content

Gerelateerde videos

Presentatrice Mieke van der Weij: "Een schrikbeeld om mijn werk niet meer te kunnen doen"

In de serie Iconen voegen we iedere keer een nieuw portret toe aan de eregalerij van Noord-Hollandse grootheden. Deze week is dat presentatrice en journaliste Mieke van der Weij.

Presentatrice Mieke van der Weij: "Het is een schrikbeeld om mijn werk niet meer te kunnen doen." - Foto: Robert Jan de Boer

Biografie

 

naam: Mieke van der Weij

geboren: Rotterdam, 2 augustus 1953

beroep: presentatrice radio, tv, journalist, lerares

erelijst: Zilveren Reiss-microfoon, 2019

Mieke van der Weij is een van de iconen van de radio.  Iedere zaterdagochtend presenteert ze samen met Peter de Bie het goed beluisterde Radio1-programma Nieuwsweekend. Ook is ze een van de presentatoren van Met het oog op morgen, een ander radio-instituut. 

Zilveren Reiss-microfoon

Voor haar indrukwekkende carrière kreeg ze in 2019 de Zilveren Reiss-microfoon, de belangrijkste radio-onderscheiding. Dolblij is ze ermee: "Ik vind het een ontzettende eer.  Ik wist niet dat ik zo blij zou zijn met een prijs."

Rommelhok

We treffen Mieke van der Weij in haar werkkamer. "Een lekker rommelhok", zoals ze zelf zegt. Hier is haar archief en hier zijn haar boeken. En niet alleen hier; boeken zijn in het hele huis te vinden, in grote getale. 

"Ik heb al heel jong lezen geleerd", vertelt Mieke, "en ik ben er eigenlijk nooit meer mee op gehouden. Ik zou me niet kunnen voorstellen hoe ik zonder boeken zou moeten leven." 

"Ik zou me niet kunnen voorstellen hoe ik zonder boeken zou moeten leven"

Mieke van der weij, presentatrice

Onderwijs

Haar beide ouders stonden voor de klas en ook Mieke van der Weij leek voorbestemd om het onderwijs in te gaan. Tijdens haar studie Historische Letterkunde haalde ze haar lesbevoegdheid. "Ik mag tot in de hoogste regionen van gymnasia les geven, maar dat is me zo slecht bevallen. Dan kwam ik weer in zo'n klas met onwillige pubers. Ik dacht: 'dit wil ik helemaal niet.' Help!"  

Journalistiek

Het onderwijs bleek dus niets voor Mieke. Via via kreeg ze vervolgens een baantje bij Het Parool.  Mieke van der Weij: "Dat was een avondbaantje. Dat betekende dat na vier uur, als er minder mensen waren, er iemand op de winkel moest passen. Dat was ik dan. Zo ben ik in de journalistieke wereld verzeild geraakt."

Radio

Een volgende stap werd de radio. In eerste instantie schreef ze alleen teksten voor het programma, maar toen er na verloop van tijd iemand ziek werd, pakte ze haar kans. Ze mocht nu ook reportages maken. Via series die ze maakte voor de schoolradio, kwam ze bij de VARA terecht.

"Bij de VARA zochten ze op een gegeven moment mensen die Jules Unlimited wilde presenteren. Dat was een programma waarin je stoere dingen moest doen. Ik moest duiken leren, kajakken in de branding en met een vrachtwagen over de kop slaan. Ik heb echt de meest verschrikkelijke dingen gedaan." En zo kwam Mieke dus ook bij de televisie terecht. 

Mieke: "Dat zijn van die dingen: je moet je mogelijkheden zien en je moet ook een beetje geluk hebben."

"Je moet je mogelijkheden zien en je moet ook een beetje geluk hebben."

mieke van der weij, presentatrice

Live

In 1992 werd Mieke van der Weij een van de presentatoren van het nieuwe programma STUDIO AT5-LIVE.  "De allereerste uitzending live op tv. Ik was al blij dat ik überhaupt het einde van de uitzending heb gehaald. Dat was doodeng. Maar omdat je dat toen een paar keer week deed, wende dat ook snel."

"In de beginjaren bij AT5 was er helemaal niks. Er was ook geen geld voor een decor. We hadden toen bedacht dat iedere week een bank van straat gehaald zou worden. Daar zouden de interviews op plaats hebben. Als mensen dachten: 'Dat vinden we wel een leuke bank', dan konden ze hem aan het einde van de week ophalen. Dan haalden we de week erop weer een andere bank van de straat. Maar die banken stonken soms verschrikkelijk, dan waren ze helemaal nat geweest enzo. Het was meer om iets ludieks te doen met gebrek aan meubilair."

Schrikbeeld

"Ik ben echt dol op mijn werk. Echt heel erg dol. Ik vind het een schrikbeeld om het niet meer te kunnen doen. Het is zo ontzettend leuk om iets te doen wat je zelf leuk vindt:  je mag je eigen nieuwsgierigheid bevredigen, je mag boeken lezen en er met mensen over praten. En tegelijkertijd heb je het idee dat je mensen een plezier doet. Het is gewoon een ideale combinatie."

Kijk hier voor meer Noord-Hollandse iconen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!