Ga naar Content

De staat van Noord-Holland in zes vragen: "Dit is nog maar het topje van de ijsberg"

NOORD-HOLLAND - De coronacrisis houdt de wereld al maanden in zijn greep en ook economisch zijn de gevolgen enorm. Maar hoe zit het met de faillissementen? In welke sector vallen de hardste klappen? En wat zijn de perspectieven voor net afgestudeerden en werknemers in kwetsbare sectoren? Zes vragen over de staat van Noord-Holland, beantwoord door faillissementdeskundige Robert Jan Blom, curator Martijn Bonefaas en organisatiepsycholoog Jessie Koen. 

Foto: NH Nieuws

Langzamerhand worden onze bewegingsmogelijkheden vergroot: horecagelegenheden mogen weer open, we kunnen weer naar de bioscoop, het museum of het theater en ook de opening van sportscholen is in zicht. Maar nu alles langzaam aan begint te lopen, komt ook de voorspelde faillissementsgolf op gang.

Zo tonen cijfers uit het Centraal Insolventieregister aan dat in de periode na 15 maart in de regio Amsterdam al 74 faillissementen zijn. Gevolgd door Amstelland (23), Zaanstreek-Waterland (21), Alkmaar (15), 't Gooi (9), Haarlem (9), IJmond (8), Noordkop (8) en West-Friesland (7). Maar dit is nog maar het topje van de ijsberg, zegt faillissementdeskundige Robert Jan Blom: "De hardste klappen komen nog."

NH Nieuws zocht enkele ondernemers op en vroeg hen: hoe sta jij ervoor?

 

Hieronder vind je alvast enkele prangende vragen en antwoorden over de staat van Noord-Holland beantwoord door drie experts. 

1. De voorspelde golf van faillissementen komt langzamerhand op gang. Wat is er precies aan de hand?

Faillissementdeskundige Robert Jan Blom: "Ik zie dat het behoorlijk de verkeerde kant op gaat met de coronacrisis. Ik denk dat het veel en veel erger wordt dan wij eigenlijk denken." Blom benadrukt dat de gevolgen nu nog niet puur zichtbaar zijn door de noodmaatregelen, coulanceregelingen en belastingvoordelen. "Maar als dat wegvalt, wordt het een grote ramp. De faillissementen zullen in hoog tempo toenemen en veel mensen werkloos raken." Blom voorziet dat straks zeker 300.000 bedrijven de deuren moeten sluiten. "We hebben nu te maken met een crisis waarbij de gehele economie plat ligt."

2. Maar kunnen die faillissementen voorkomen worden? In hoeverre zijn er nog kansen? 

Blom: "Het helpt natuurlijk wel als je als bedrijf enige mate van reserves hebt. Maar ik ben erg pessimistisch en zie weinig perspectief." Volgens hem liggen er alleen nog kansen voor grote bedrijven door personeel naar huis te sturen. "Faillissement, schuldsanering en sluiting zijn eigenlijk de enige oplossingen om er als onderneming nog een beetje goed vanaf te komen, ben ik bang." Ook voor eventuele doorstarts is hij huiverig. "Ik ben bang dat de overlevingskansen minimaal zijn. Neem bijvoorbeeld de horeca. Daar geldt: maximaal dertig mensen in de restaurants." Volgens hem moeten doorstarts extra kritisch worden beoordeeld om fraude te voorkomen, want dat ligt volgens Blom op de loer. "Voor bedrijven is het mooi. Personeel kun je ontslaan en schuldeisers aan de kant zetten. Maar voor die groepen zelf is een doorstart een regelrechte nachtmerrie. Het zorgt voor grote onzekerheid."

Tekst loopt door onder video 

20200608_FAILLISSEMENT_INTGRL_BLOM - NH Nieuws

3. In welke sectoren vallen in Noord-Holland de hardste klappen? 

Curator Martijn Bonefaas: "Ik heb de lijst met faillissementen er bijgepakt van de afgelopen maand en met name in de horeca, de evenementensector en de aanverwante dienstverlening worden de meeste faillissementen uitgesproken." Bonefaas noemt uit de horeca enkele grote namen als hotel Spaander in Volendam, 't Twiskerslot in Twisk en ook Hotel Marktstad in Schagen. Met aanverwante dienstverlening duidt hij op bijvoorbeeld parkeerservices waar opeens minder gebruik van wordt gemaakt, of een brouwerij die aan de horeca levert. Volgens de Hoornse curator gaat het bij de eerste faillissementen om bedrijven die al enigszins in liquiditeitsproblemen zaten of onvoldoende reserves hadden om een klap op te vangen. Bonefaas legt uit dat als de omzet volledig komt stil te liggen, met honderd procent of negentig procent, de nood natuurlijk meteen hoog is en een overheidsregeling als de NOW niet helpt."Veel bedrijven zullen het op dit moment zwaar hebben. Denk ook aan bedrijven in de toeristensector, zoals souvenirwinkels waar niets of nauwelijks meer wordt verkocht, zoals in Volendam of op de Zaanse Schans, pretparken en kermisexploitanten."

4. In hoeverre zijn ondernemers binnen onze provincie bezig zich te wapenen tegen faillissementen?

Bonefaas: "Binnen ons arbeidsrechtelijke team is meer vraag gekomen naar reorganisatie na de NOW-periode." Volgens Bonefaas voorzien ondernemingen ook in de toekomst een lagere vraag naar hun diensten en producten. Door alvast na te denken over de mogelijkheden tot reorganisatie, proberen bedrijven de negatieve gevolgen zoveel mogelijk tegen te gaan. Volgens Bonefaas kijken ondernemers daarom kritisch naar het personeelsbestand, met als doel het voorbestaan van de onderneming en daarmee de resterende werkgelegenheid te kunnen behouden.

Tekst loopt door onder video 

FAILLISSEMENT_INTEGRAAL2_v2 - NH Nieuws

5. Het zijn onzekere tijden voor (ex-)personeel in getroffen sectoren en starters. In hoeverre is er voor hen perspectief?

Organisatiepsycholoog Jessie Koen: "Het is voor deze groep absoluut een onzekere periode en die onzekerheid gaat alleen nog maar toenemen." Volgens Koen kan die onzekerheid leiden tot stressklachten, slecht slapen, burn-out klachten of vermindering in de 'cognitieve ruimte' waardoor het lastiger is om je op dingen als werk of sollicitaties te concentreren. "Mensen zijn met geringe cognitieve ruimte geneigd minder bezig te zijn met de langetermijndoelen en langetermijnbeslissingen." En dat is volgens Koen juist net zo hard nodig. Toch is er volgens haar voor de groepen nog wel perspectief, mits zij wat extra's doen om proactiever te werk te gaan in hun loopbaan. "Ze zullen hun best moeten doen om alternatieven te bedenken en na te jagen, meer opties voor zichzelf te creëren en zich meer moeten aanpassen."

6. Zijn er concrete tips om de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten?

Koen: "Mensen moeten aan de slag met hun loopbaan. Het loopbaantraject wat zij aanvankelijk voor ogen hadden, is misschien niet helemaal haalbaar op dit moment en mensen moeten zich echt realiseren dat zij zich in een unieke situatie begeven." Koen adviseert het tienjarenplan, dat vaak voorafgaand wordt gemaakt, even los te laten en echt te beginnen bij de basis. "Je moet terug naar jezelf en kijken wat jij kunt en wat jij wilt. En vanuit daar de opties bekijken." Daarnaast kan het volgens Koen helpen om te werken aan het creëren van nieuwe vaardigheden, het opbouwen van een netwerk, ervaring opdoen door middel van stages en veel te praten over de kansen met vrienden en collega's. "Dit zijn allemaal dingen die onzekerheid kunnen verminderen en de kans op werk vergroten."

20200608_FAILLISSEMENT_INTGRL3_JESSIEKOEN - NH Nieuws

Verantwoording

NH Nieuws maakte een analyse over het aantal faillissementen in Noord-Holland. Klik hier om verder te lezen.