Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Boer woest over minder vergoeding ganzenschade: “Te idioot voor woorden"

7 juni 2020, 11.17 uur · Aangepast 8 juni 2020, 17.22 uur · Door Redactie

HEERHUGOWAARD - Een boer is boos op de beperking van de vergoeding voor de schade die ganzen aanrichten. De provincie Noord-Holland maakte vrijdag bekend dat in plaats van 95 procent van de schade voortaan nog maar 80 procent wordt vergoed. "Ik moet 20.000 euro inleveren. Politici weten niet hoe het is op het platteland”,  zegt kool en ijsbergsla-teler Niels Zuurbier. 

Natuurmonumenten/Eric Menkveld

Hij leed afgelopen jaren zeker vier ton schade. "Belachelijk en het is te idioot voor woorden. Met veel moeite heb ik van die vier ton 120.000 euro teruggekregen van het faunafonds en dan moet ik nu dus nog meer inleveren." Zuurbier is niet te spreken over het huidige beleid, hij kreeg bij lange na geen 90 procent van de schade vergoed: "Dat maakt het juist nog frustrerender."

Volgens gedeputeerde Esther Rommel wordt het geld voortaan anders verdeeld. “We begrijpen dat het voor veel boeren vervelend is. Maar we komen hen ook tegemoet door veel belemmeringen in het beheer weg te nemen." Zo wordt de administratieve last om schade te voorkomen of de populatie te beheren geschrapt. Daarnaast wordt het niet uitgekeerde geld in z'n geheel gebruikt om de agrarische sector te verduurzamen.

Democratie 

Zuurbier is verontwaardigd over de nieuwe koers van de provincie. In een tweet reageert hij woedend op het plan: “En zo schuiven we dus een probleem wat veroorzaakt is door de overheid op het bordje van de hardwerkende ondernemer. Dit is geen democratie meer als mensen die een provincie moeten besturen geen enkele affiniteit hebben met wat er in hun provincie gebeurt."

Niels neemt zelf allerlei maatregelen om de schade aan zijn gewassente beperken. Zo heeft hij een jager ingehuurd om het wild in te dammen. Verder plaatst hij knalmachines en lopen ze over de percelen om het wild te verjagen. Tot nu kon hij die maatregelen tenminste gedeeltelijk betalen van de provinciale vergoeding. Die vergoeding wordt nu aanzienlijk lager. 

Actie

Niels gaat contact opnemen met collega’s en de vakbond om te bekijken of ze gezamenlijk een vuist kunnen maken. Ook gaat hij contact zoeken met politici in provinciale staten, al heeft hij er totaal geen vertrouwen in dat dit iets zal uithalen. "Politici hebben geen flauw idee hoe het is op het platteland, die zitten achter hun bureau. Wij lopen iedere dag op het land en we zien dat de natuur uit evenwicht is."