Ga naar Content
Alkmaar

President van Madagaskar zorgt voor run op "anti-coronaplant" bij Hortus Alkmaar

6 juni 2020, 19.00 uur
Door: Redactie · Foto: NH Nieuws / Emma Bouwheer

ALKMAAR - Het is druk bij Hortus Alkmaar. Binnen een paar weken is de verkoop van de Artemisia Annua plant, ook wel Zomeralsem, sterk toegenomen. Dit komt door een uitspraak van de president van Madagaskar. Hij beweert hier kruidenthee van te hebben gemaakt, die zou helpen tegen het coronavirus. 

"Mensen uit allerlei landen bellen ons op om te vragen of wij dit kunnen leveren. We verkopen nu in plaats van drie zakjes per week wel 25 zakjes zaden per dag", vertelt Erik ten Winkel, medewerker bij de Hortus. "Wij dachten echt: wat gebeurt hier? We zijn binnen twee weken al door onze halve voorraad heen."

De Zomeralsemplant, of 'qing hao', is een varenachtige plant met felgele bloemen. Deze plant wordt al langere tijd in China gebruikt als antimalariamiddel met een koortsverlagende werking. De plant groeit niet in het wild en daarom staan deze planten bij de Hortus. 

Kopers van de zaadjes gebruiken dit om zelf hun planten te kweken en proberen daar vervolgens kruidenthee van te maken, in de hoop dat dit werkt tegen het coronavirus.

Run op 'anti-coronaplant' - NH Nieuws

Geen wetenschappelijk bewijs

Volgens Ten Winkel is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat dit zou kunnen helpen tegen het coronavirus. "Ik denk dat mensen dit kopen omdat ze toch bang zijn. En alle middelen die er zijn, willen proberen om te kijken of het werkt." 

Wel is het Max Planck Instituut in Duitsland begonnen met een grootschalig onderzoek naar de werking van de kruiden, om te onderzoeken of dit toch effect zou kunnen hebben.  "Ik denk dat het wel eventueel koortsverlagend zou kunnen werken, net als bij malaria", legt Ten Winkel "Maar of het echt helpt tegen corona, dat weet ik niet."