Ga naar Content

Tegenstander windmolens op zee: "Zonde dat er een muur aan de horizon komt te staan"

ZANDVOORT - Tot aan de Raad van State streed Albert Korper tegen de komst van windmolens op zee bij Zandvoort. Nu is bekend dat de turbines er komen. Jammer, noemt hij het. "Er komt nu een muur aan de horizon te staan. Dat vind ik echt zonde." 

Foto: NH Nieuws/Geja Sikma

Korper is niet van zijn stuk gebracht nu Vattenfall heeft bekendgemaakt dat de turbines er daadwerkelijk komen. Hij had zich er al bij neergelegd. "Wij hebben verloren bij de Raad van State. Dan houdt het op. Als je weet dat ze gaan komen, komen ze. Het verbaast mij nog enigszins dat ze ermee doorgaan. Windparken zijn nu verliesgevend. Maar ze zullen wel verwachten dat dat op de lange termijn beter zal zijn."

Eiffeltorens

Jaren geleden vreesde de stichting Vrije Horizon van Korper dat er honderden windmolens zouden komen. De techniek is door de jaren heen verbeterd en daardoor kunnen er minder, maar wel veel hogere windmolens komen om de gewenste hoevelheid stroom op te wekken.

Hij schetst een beeld van een muur aan Eiffeltorens. Dat klopt bijna, de Eiffeltoren is 300 meter hoog en de wieken van de turbines bereiken een hoogte van 230 meter. Ze zijn in ieder geval ruim hoger dan de Euromast (185 meter), het hoogste gebouw van Nederland.

Korper: "140 grote windmolens, dat zijn er nog steeds heel veel, hoor. Ik zie degene die er nu staan op 23 kilometer uit de kust. Je ziet die gewoon draaien. Deze 140 windmolens komen 18 kilometer uit de kust. Dat is een groot verschil. De windmolens onderbreken de oneindigheid van de zee. Dat vind ik zonde, maar de toenmalige minister Henk Kamp had daar maling aan en heeft de vergunning afgegeven."

Lees ook