Ga naar Content
West-Friesland

Stoommachinemuseum haalt unieke baggermolen op de kade voor onderhoud

4 juni 2020, 18.50 uur
Door: Sander Huisman & Redactie · Foto: WEEFF / NH Nieuws

MEDEMBLIK - De laatste kolengestookte emmerbaggermolen in Nederland is vanmorgen uit het water getakeld. Een vaste groep vrijwilligers legt al vijftien jaar hun ziel en zaligheid in het onderhoud van de baggermolen, maar nu moeten ze het werk uit handen geven: komende zes weken wordt de onderkant gerestaureerd.

Met twee kranen werd de boot met de naam 'Vooruit' uit het water gehesen en op betonblokken geplaatst. De Vooruit is op Nederlandse bodem de enige baggermolen op stoom die nog werkt. Hij deed onder andere dienst tijdens ontsluiting van de Noordoostpolder, maar ging in 1991 met 'pensioen'. Vrijwilligers van het museum namen het schip de afgelopen vijftien jaar flink onder handen: de bovenkant en binnenkant zijn aangepakt.

Lees verder onder de video.

De kolengestookte emmerbaggermolen ‘Vooruit’ van het Nederlands Stoommachinemuseum wordt uit het water getakeld voor onderhoud.  - NH Nieuws

De onderkant lag al die jaren in het water, dus was het hoogtijd om dat ook aan te pakken, zo vertelt vrijwilliger John Kalkman. "Het is nodig dat die baggermolen eruit gaat. Omdat hij nu al vijftien jaar in het water ligt groeit er een hele hoop mosselen en alles aan. En het gevaar is ook met intering, dat we dat een beetje bijtijds in de gaten hebben", zo vertelt hij.

Kalkman is vrijwilliger van het eerste uur. Zijn hart gaat sneller kloppen van stoommachines. Dus de reden dat hij hier al zo lang aan meewerkt is simpel: "De stoom. Ik heb vroeger gevaren, ook veel op stoomschepen. Toen ben ik hierin gesprongen om het weer op te kalefateren en in werking te krijgen."

Lees verder onder de foto.

Foto: WEEFF / NH Nieuws

"Ik doe zoveel mogelijk zelf, maar dit kunnen we niet zelf doen, daar moeten we mensen voor inhuren", vertelt hij. De laatste klus van de vrijwilligers was het vervangen van de vlampijpen van de stoomketel. Hiermee hebben ze het museum duizenden euro's bespaard. 

Naar verwachting gaat het onderhoud op de kade zo'n zes weken duren. Daarna moet de baggermolen een prominente rol gaan spelen in het Stoommachinemuseum, waar vorig jaar een recordaantal van 20.000 bezoekers over de vloer kwam, zo vertelt directeur Harry de Bles. "We willen met wat grotere attracties toch een groter publieksbereik hebben. Dit is daar een belangrijk onderdeel van: de baggermolen illustreert een stukje typisch Nederlands watertechniek."

"De baggermolen illustreert een stukje typisch Nederlands watertechniek"

Harry de Bles, directeur stoommachinemuseum.

Dankzij de inspanning van de vrijwilligers werkt alles nog. "Dat is juist het leuke, het is een werkende emmerbaggermolen", zegt de Bles enthousiast. "John Kalkman en zijn team hebben gewerkt aan de boot en daardoor kunnen die emmers weer draaien. We hopen dat zodra deze restauratie afgerond is, de baggermolen weer zo snel mogelijk onder stoom kan, want de mannen staan weer te trappelen. "

'Je bent eigenlijk nooit klaar'

Het is echter de vraag wanneer de vrijwilligers alles weer zelf kunnen laten zien aan het publiek. Het gros van de vrijwillige experts is ouder en valt daardoor in de risicogroep van het coronavirus. Maar als het aan John Kalkman ligt, is hij nog lang niet uitgewerkt. "Alles draait nu helemaal mooi, maar je bent eigenlijk nooit klaar. Hetzelfde met een boot: 'koop een boot en werk je dood' en zo gaat het hier ook", lacht hij.

💬 Mail ons met jouw verhaal
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected].

Lees ook