Ga naar Content

Coronaproof theater in leegstaande drukkerij: "Dit is een hele bijzondere ervaring"

ALKMAAR - Door de coronacrisis ligt het culturele leven al een tijdje stil. In Alkmaar hebben ze daar iets op bedacht. In een leegstaande drukkerij wordt de drive-thru theatervoorstelling Brandstof gemaakt. Met je auto rijdt je door het pand naar vijf verschillende plekken waar scenes worden opgevoerd. Vandaag is de premiere. 

Op het parkeerterrein van de voormalige drukkerij van TMG Media wordt het publiek opgevangen. Met een megafoon worden de instructies omgeroepen: in de auto blijven zitten en geen applaus geven of toeteren omdat er in het gebouw meerdere groepen zijn. "Er gaan per tijdslot zes auto's naar binnen maar we spelen achter elkaar door", vertelt Els Schipper van de Karavaan. "Acteurs spelen wel 22 keer dezelfde scene achter alkaar."

Autoruit

Een van die acteurs is Lusanne Arts uit Amsterdam. Spelen voor publiek dat in een auto zit is wel even wennen, maar ze is blij dat ze in ieder geval weer kan spelen. "Normaal zit het publiek natuurlijk heel dichtbij. Nu zitten ze achter een autoruit en dan twijfel je weleens of je contact hebt, maar ik pas mijn spel daar ook op aan. Tot nu toe gaat dat erg goed."

Foto:

"Ik word er erg vrolijk van", vertelt ze aan NH Nieuws. "Ik was een beetje onverschillig geworden. Niet door de coronacrisis maar omdat ik niets te doen had. En ik merk dat ik nu mijn emoties weer kwijt kan en dat ik weer brandstof heb gevonden om de rest van het jaar aan te gaan."

Brandstof

In de voorstelling Brandstof gaan vijf personages met theater, muziek en performance op zoek naar dat waardoor zij weer zelf achter het stuur van hun leven komen te zitten. De voorstelling heeft volgens Schipper zijdelings met de coronacrisis te maken. "De titel is brandstof. Het gaat over de vraag waar je de energie vandaan haalt als je plotseling tot stilstand wordt gebracht. Dat is natuurlijk zo met corona maar het geldt voo veel meer situaties in het leven."

Als het publiek na een uurtje weer de drukkerij rijdt wordt er gesproken van een memorabele voorstelling "Ik vond dit een hele bijzondere ervaring zo met de auto", vertelt een van de bezoekers. "Het zijn wel vijf losse scenes op verschillende plekken maar aan het einde van het verhaal komt het allemaal samen. Dat is prachtig gedaan." De voorstelling Brandstof is tot en met zondag 14 juni te bekijken. 

Lees ook

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier