Ga naar Content
IJmond

Tata-personeel wil staken: "Op naar een nieuwe Hoogovens, voor onze kinderen en kleinkinderen"

4 juni 2020, 11.15 uur · Aangepast 4 juni 2020, 14.02 uur
Door: Jouri Bakker · Foto: Carlo Holla

BEVERWIJK - Een grote meerderheid van het Tata-personeel dat vanochtend aanwezig was bij de FNV-ledenvergadering wil het werk neerleggen om daarmee de druk op het Indiase moederbedrijf te vergroten. Dat is de uitkomst van de stemming waarvoor zo'n vijfhonderd werknemers naar het parkeerterrein van de Beverwijkse Bazaar waren gekomen. Het zou de eerste staking zijn in dertig jaar.

Personeel Tata Steel gaat actievoeren - NH Nieuws

De FNV-vergadering was belegd omdat het al zo'n twee weken onrustig is over het vertrek van directeur Theo Henrar. Hoewel hij formeel na een goed gesprek uit eigen beweging is opgestapt, twijfelt er in Velsen niemand aan dat hij door het Indiase moederbedrijf aan de kant is geschoven. 

Voordat de honderden aanwezigen werd gevraagd om met een groen of rood vlaggetje op hun auto voor of tegen een staking te stemmen, namen onder meer COR-voorzitter Frits van Wieringen en FNV-bestuurders Gerrit Idema en Roel Bergsma het woord.

"Beste mensen in Mumbai, het zou heel verstandig zijn als jullie ons bellen de komende dagen"

COR-voorzitter Frits van Wieringen

Van Wieringen vertelde dat hij onlangs werd gecorrigeerd door de India. De directie van het moederbedrijf is er niet blij mee dat hij voortdurend verkondigt dat Henrar is ontslagen, en houdt het erop dat Van Wieringen een fout maakt. De COR-voorzitter trekt zich er ogenschijnlijk niets van aan. "Beste mensen in Mumbai, het zou heel verstandig zijn als jullie ons bellen de komende dagen. Als jullie ons niet bellen, gaan we een harde confrontatie aan."

Foto: NH Nieuws

Roel Berghuis looft de betrokkenheid van het Tata-personeel bij de bedrijfsvoering. Daarvoor citeert hij voormalig Hoogovens-directeur Kees Blokland: "Het bedrijf met de meeste FNV'ers per vierkante meter."

Hij benadrukte ook dat uit een eerdere enquête is gebleken dat een grote meerderheid van het IJmuidense personeel niet langer wil dat Tata Steel Nederland betaalt om de verliezen in het Verenigd Koninkrijk te compenseren. "Een groot deel van de gerezen problemen voor Tata Steel Nederland vloeien voort uit een gebrek aan autonomie en een defensieve kortetermijnoverwegingen, zonder solide visie op de toekomst."

Investeringen

"We hebben investeringen nodig", benadrukt Berghuis dat innovatie binnen het bedrijf een impuls moet krijgen. "En daarvoor moeten we af van de afspraak dat wij moeten opdraaien voor de verliezen die andere binnen Tata Steel maken. Het in IJmuiden verdiende geld moet hier worden geïnvesteerd. We roepen jullie dan ook op straks in actie te komen. [...] Op naar een nieuwe Hoogovens, voor onze kinderen en kleinkinderen." 

"Wat onduidelijk is: wat gebeurt er na oktober 2021? Gedwongen ontslagen zijn onacceptabel"

Or- en FNV-lid Gerrit Idema

De belangrijkste eis is 'de schriftelijke toezegging en garantie dat er geen sprake zal zijn van gedwongen ontslagen bij Tata Steel Nederland'. OR-lid en FNV-lid Gerrit Idema: "We hebben dit nog niet schriftelijk bevestigd gekregen, we hebben slechts de toezegging dat het werkgelegenheidspact, wat loopt tot oktober 2021 van toepassing is. Wat onduidelijk is: wat gebeurt er na oktober 2021? Gedwongen ontslagen zijn onacceptabel."

Groene vlaggen

Nadat Idema het volledige herziene eisenpakket had toegelicht, stemden de aanwezigen (op het eerste gezicht) unaniem voor het eisenpakket, waarna ook bij de stemming over een staking het personeel massaal groene vlaggetjes in de lucht hield. 

Vakbond FNV en het personeel geven de directie van Tata Steel tot volgende week woensdag om te reageren. Maandag bepaalt een daarvoor aangesteld comité hoe de acties eruit komen te zien.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook